Andělika lékařská


V dávných dobách se užívala na posílení žaludku. Pochází z Grónska, Islandu a Skandinávie. V těchto zemích se používá jako zelenina a do Evropy a Asie se dostala ve 14. století. Zralé plody, stonky a listy se používají jako koření do polévek, omáček a salátů. Aromatický kořen se používá zejména na výrobu likérů nebo jako přísada do voňavek. Listy anděliky se používaly též jako přírodní žluté barvivo.

Má hořkokyselou chuť a podporuje činnost žaludku a žlučníku, je teplé povahy.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Plíce pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Plíce pohledem čínské medicíny
4 min

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zobrazit Video

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti