Co jíst po porodu?
Tradiční čínská medicína učí, že právě chuť na sladké (její intenzita) vypovídá o tom, jak silné nebo naopak slabé je naše zažívání. Žaludek totiž podle TCM vyživuje právě sladká chuť. V momentě, kdy je Žaludek z jakéhokoliv důvodu oslaben, zvyšuje se požadavek po sladké chuti.
Oslabené zažívání je největším problémem současné populace. A není divu. K oslabení zažívání stačí nakumulovaný stres, nadměrná konzumace studených nápojů a pokrmů, jídlo připravované z polotovarů, průmyslové sladkosti a nadměrná konzumace mléčných výrobků či nepravidelnost v jídle. Výsledkem těchto, možná pro někoho zanedbatelných prohřešků, je ztráta energie v zažívacím traktu, způsobená nakumulovaným vlhkem z výše uvedených pokrmů. Ztráta energie spouští nekontrolovatelnou chuť na sladké. K oslabení zažívání a ztrátě energie může přispět i nový velmi populární stravovací směr – raw (živá) strava, která není vhodná pro starší lidi, protože energie Žaludku je u nich již výrazně oslabená. Oslabené zažívání mohou mít také ženy s nadváhou a ženy po čtyřicítce, které konzumují nadmíru zchlazující stravy (mléčné výrobky, syrová zelenina, ale i produkty z bílé mouky a cukru).
Jak snižovat chutě na sladké a posilovat žaludek, učí TCM jasnými doporučeními:
Zavedením těchto jednoduchých pravidel dosáhnete v krátkém čase výrazného zlepšení a chutě na sladké budete mít zanedlouho pod kontrolou. Vyvážené recepty na snídaně, polévky, obědy i večeře, které vás závislosti na cukru zbaví, najdete v mých knihách.
Z hlediska evolučního vývoje byla sladká chuť jednou ze tří bezpečných chutí, kterou pravěký člověk vyhledával. Je to také jedna z prvních chutí, se kterou se setkáváme ihned po narození, jelikož mateřské mléko je nasládlé. Sladkou chuť prostě tělu odepřít nelze. Co ale odepřít určitě lze, jsou nezdravé sladkosti a závislost na nich. K závislosti nás systematicky vedou výrobky potravinářského korporátního průmyslu, které jsou záměrně silně naslazené, aby postupně vytvořily hluboký návyk. Čím sladší budou, tím i návyk bude silnější. Průmyslové korporátní potravinové výrobky nemají za cíl vyživovat, ale stimulovat chutě a vytvořit závislost. A to se opravdu daří, protože závislost na sladkém vzniká nejen u dospělých, ale už i u malých dětí.
Tady znovu opakuji, disciplína a odříkání vám nepomohou. Závislost na průmyslových sladkostech narušila vaši hormonální rovnováhu, která se nedá ovládnout ani sebelepší disciplínou a pevnou vůlí. Jen zdravé stravovací návyky postupně uvedou tělo opět do rovnováhy. Od závislosti na sladkém nám pomůže správně sestavený pokrm, který obsahuje dostatek plnohodnotných bílkovin a tuků. Zvláště ženy dělají často tu chybu, že konzumují jídla jen na bázi obilovin a zeleniny, např rizoto se zeleninou. Takové jídlo má velmi nízký sytící efekt, jelikož neobsahuje bílkovinu a tuk. Právě po takovém jídle výrazně rostou chutě na sladké.
Od chutí na sladké nás může zachránit vysoká sytost konzumovaného pokrmu.
Jestliže se naučíme konzumovat v každém pokrmu dostatek plnohodnotných bílkovin a tuků, chutě na sladké se výrazně sníží a po čase ustoupí úplně. Stanete se svobodní a na sladkém nezávislí. Budete si sami rozhodovat, kdy a jakou sladkost si vychutnáte.
Buďte bez cukru proto, že chcete, a ne proto, že musíte!!!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.