Jak kontrolovat svoje emoce
Milovníci čokolády, tento článek vám zcela jistě udělá radost. Vědci potvrdili, že čokoláda je prospěšná našemu zdraví! University College London (UCL) v rámci své studie zjistila, že konzumace hořké čokolády může pozitivně ovlivňovat náladu a zmírňovat příznaky depresí. Uvedená studie publikovaná v časopise Depression and Anxiety zkoumá souvislost deprese v závislosti na druhu konzumované čokolády. Pojďme se tedy na čokoládu podívat podrobně, abychom se v jejím opojně voňavém a chutném světě lépe vyznali.
Kakao, ze kterého se čokoláda vyrábí, je semenem plodu jihoamerického stromu Theobroma Cacao. Domorodí Mayové a Aztékové z něj připravovali úžasný, téměř magický a zdraví prospěšný nápoj, a to bez jakýchkoliv sladidel. A kakaové boby dokonce používali jako platidlo místo zlata. Teprve když kakao přivezli Španělé do Evropy, začalo se míchat s cukrem a mlékem a vznikla čokoláda, kterou všichni známe.
Při procházení mezi regály v supermarketu jste si určitě všimli nekonečného množství čokoládových výrobků a cukrovinek, které se tu nabízí. Bílé, mléčné, hořké, vegan verze… ale kterou si vybrat? Rozdíl mezi hořkou a mléčnou čokoládou je v podílu čokoládového prášku, čokoládového másla a přítomnosti mléka; hořká čokoláda se vyrábí z kakaového prášku, kakaového másla a cukru. 100% čokoláda obsahuje pouze kakaovou hmotu. Mléčná čokoláda obsahuje mléko, menší podíl kakaové hmoty a často i větší množství cukru. Bílá čokoláda neobsahuje vůbec žádný kakaový prášek a je složena z cukru, kakaového másla a mléka.
Takže, kterou? Velké množství cukru v kombinaci s mlékem, to nezní příliš zdravě, že? Při nákupu té opravdu zdraví prospěšné čokolády budete muset zapátrat v koutku se zdravou výživou, nebo se rovnou vydat do specializovaného obchodu; její výběr má docela přísná kritéria.
Výzkum poukázal na to, že kvalitní hořká čokoláda obsahuje řadu psychoaktivních složek, které vyvolávají podobný pocit euforie jako kanabinoid obsažený v konopí. Mimo jiné se v ní nachází fenyletylamin, který je považován za důležitý pro regulaci nálady, přičemž má na svědomí pocity euforie a přísun energie. Kromě fenyletylaminu je vysokoprocentní hořká čokoláda, nejlépe v BIO kvalitě a průmyslově nezpracovaná, považována za jeden z nejlepších přírodních potravinových zdrojů následujících nutrientů, které dokážou ovlivnit náladu.
Další zajímavá studie realizovaná univerzitou Seoul National University (Soul, Korejská republika) od července do prosince 2017 zkoumala souvislost mezi účinky hořké čokolády na střevní mikroflóru a zlepšením nálady. Vycházela z nedávných studií, které ukázaly, že střevní mikroorganismy mají prostřednictvím osy střevo-mozek širokou škálu biologických účinků, včetně vlivu na mozkové funkce a chování. Výsledky této studie naznačují, že hořká čokoláda má prebiotické účinky a denní příjem čokolády bohaté na flavonoidy (nejlépe s 85% a vyšším podílem kakaové hmoty) postupně mění diverzitu střevních mikrobů, což má za následek příznivé dopady na náladu člověka.
Hořká čokoláda je uznávaná pro své vlastnosti, které mění náladu a zvyšují pocit štěstí a radosti, díky čemuž může pomoci zharmonizovat a vyživit tělo i mysl. Z pohledu TČM ale může čokoláda také zvyšovat vlhké horko v těle, což je obzvláště časté, pokud je příliš sladká nebo se jí konzumuje nadměrné množství. Experimentální důkazy také naznačují, že ke zlepšení nálady dochází pouze v případě, že je čokoláda chutná a příjemná na konzumaci. Jinak řečeno, důležitým faktorem je i zážitek z vychutnávání čokolády, nikoliv pouze přítomné složky. Klíčový je i způsob jejího požívání. Pokud s ní zacházíme jen jako se sladkostí, mohou být její léčivé účinky minimální, nebo mohou být dokonce příčinou problémů. Pokud k ní budeme přistupovat s vědomím a respektem jako k léku, může to naopak její léčebný potenciál posílit.
Čokoláda pro mnoho lidí představuje jedno z životních potěšení a příjemné pocity pomáhají dláždit cestu z deprese. Pro získání jejích blahodárných účinků je nejlepší vždy používat čokoládu s vysokým podílem kakaa – minimálně 70 %, čím vyšší procento čokoládové hmoty, tím lepší, v BIO a RAW kvalitě. Jezte malé dávky a při konzumaci čokolády si skutečně dopřejte čas na vědomé vychutnávání této lahůdky, užívejte si přítomný okamžik, zhluboka dýchejte a nechte se hýčkat bohatostí a rozmanitostí chutí, které nabízí.
Autor: Moudrá želva
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.