Čokoláda jako antidepresivum


Milovníci čokolády, tento článek vám zcela jistě udělá radost. Vědci potvrdili, že čokoláda je prospěšná našemu zdraví! University College London (UCL) v rámci své studie zjistila, že konzumace hořké čokolády může pozitivně ovlivňovat náladu a zmírňovat příznaky depresí. Uvedená studie publikovaná v časopise Depression and Anxiety zkoumá souvislost deprese v závislosti na druhu konzumované čokolády. Pojďme se tedy na čokoládu podívat podrobně, abychom se v jejím opojně voňavém a chutném světě lépe vyznali.

Kakao, ze kterého se čokoláda vyrábí, je semenem plodu jihoamerického stromu Theobroma Cacao. Domorodí Mayové a Aztékové z něj připravovali úžasný, téměř magický a zdraví prospěšný nápoj, a to bez jakýchkoliv sladidel. A kakaové boby dokonce používali jako platidlo místo zlata. Teprve když kakao přivezli Španělé do Evropy, začalo se míchat s cukrem a mlékem a vznikla čokoláda, kterou všichni známe.

Bílá, mléčná, hořká – jaký je v nich rozdíl?

Při procházení mezi regály v supermarketu jste si určitě všimli nekonečného množství čokoládových výrobků a cukrovinek, které se tu nabízí. Bílé, mléčné, hořké, vegan verze… ale kterou si vybrat? Rozdíl mezi hořkou a mléčnou čokoládou je v podílu čokoládového prášku, čokoládového másla a přítomnosti mléka; hořká čokoláda se vyrábí z kakaového prášku, kakaového másla a cukru. 100% čokoláda obsahuje pouze kakaovou hmotu. Mléčná čokoláda obsahuje mléko, menší podíl kakaové hmoty a často i větší množství cukru. Bílá čokoláda neobsahuje vůbec žádný kakaový prášek a je složena z cukru, kakaového másla a mléka.

Takže, kterou? Velké množství cukru v kombinaci s mlékem, to nezní příliš zdravě, že? Při nákupu té opravdu zdraví prospěšné čokolády budete muset zapátrat v koutku se zdravou výživou, nebo se rovnou vydat do specializovaného obchodu; její výběr má docela přísná kritéria.

  • Musí se jednat o tzv. hořkou čokoládu, která obsahuje více než 70 % kakaa. I tak ale pozor! Tmavá barva nemusí vždy znamenat lepší kvalitu. Aby se dosáhlo požadovaných chuťových vlastností čokolády, jsou boby upravovány chemickým procesem, tzv. alkalizací, která odbourává jejich kyselost. Čokolády vyrobené z alkalizovaných bobů mají často výrazně tmavší barvu až do černých odstínů. Hlavním problémem je, že tento postup vede ke ztrátě 60 až 90 % zdraví prospěšných antioxidantů. Navíc, alkalická činidla, také známá jako regulátory kyselosti, mohou vyvolat u citlivých osob alergické reakce. Čokoláda by tedy neměla projít procesem alkalizace.
  • Čokoládu kupujte vRAW kvalitě, z nepraženého kakaa. Kakaové boby obsahují prospěšné složky pro zdraví, ale při běžném zpracování pražením se tato hodnota snižuje. Jen čokoláda vyrobená z nepražených kakaových bobů si uchovává maximum svých nutričních vlastností, proto se jí často říká „živá čokoláda“.

Výzkum poukázal na to, že kvalitní hořká čokoláda obsahuje řadu psychoaktivních složek, které vyvolávají podobný pocit euforie jako kanabinoid obsažený v konopí. Mimo jiné se v ní nachází fenyletylamin, který je považován za důležitý pro regulaci nálady, přičemž má na svědomí pocity euforie a přísun energie. Kromě fenyletylaminu je vysokoprocentní hořká čokoláda, nejlépe v BIO kvalitě a průmyslově nezpracovaná, považována za jeden z nejlepších přírodních potravinových zdrojů následujících nutrientů, které dokážou ovlivnit náladu.

  • N-acylethanolamin: tato mastná kyselina pomáhá snižovat úzkost a má euforizující účinky. Slibně se projevuje také při léčbě bakteriálních, plísňových a virových infekcí.
  • Tryptofan: účinná látka pro lepší náladu, která je výchozím faktorem pro tvorbu serotoninu. Jeho nedostatek je spojován s řadou duševních onemocnění, včetně úzkosti, deprese a závislostí. Navíc zvyšuje propustnost cévních kapilár, ovlivňuje hybnost střev a podporuje produkci a vylučování látek příznivých pro trávení. 
  • Vláknina: kakao obsahuje výjimečný druh rozpustné vlákniny, která je ideální pro náš trávicí systém.
  • Teobromin: kakao obvykle obsahuje přibližně 1 % teobrominu. Ten je příbuzný kofeinu, ale není stimulantem nervového systému. Oproti tomu stimuluje kardiovaskulární systém a mírně rozšiřuje jeho cévy, což snižuje zátěž srdce. Tento účinek je součástí kardiovaskulárních výhod, které může kakao přinést. Hlavním zdrojem teobrominu pro člověka je právě kakao.
  • Flavonoidy: jedná se o živiny s antioxidačními účinky chránícími mozek, které jsou v hořké čokoládě obzvláště výrazně zastoupeny. Mimo to se nacházejí také v červeném víně, bobulovinách, jablkách, citrusech a zeleném a černém čaji, což jsou všechno potraviny, které jsou spojovány se zlepšením nálady a poznávacích funkcí.
Dark,Chocolate,Stack,,Chips,And,Powder

Další zajímavá studie realizovaná univerzitou Seoul National University (Soul, Korejská republika) od července do prosince 2017 zkoumala souvislost mezi účinky hořké čokolády na střevní mikroflóru a zlepšením nálady. Vycházela z nedávných studií, které ukázaly, že střevní mikroorganismy mají prostřednictvím osy střevo-mozek širokou škálu biologických účinků, včetně vlivu na mozkové funkce a chování. Výsledky této studie naznačují, že hořká čokoláda má prebiotické účinky a denní příjem čokolády bohaté na flavonoidy (nejlépe s 85% a vyšším podílem kakaové hmoty) postupně mění diverzitu střevních mikrobů, což má za následek příznivé dopady na náladu člověka.

Hořká čokoláda je uznávaná pro své vlastnosti, které mění náladu a zvyšují pocit štěstí a radosti, díky čemuž může pomoci zharmonizovat a vyživit tělo i mysl. Z pohledu TČM ale může čokoláda také zvyšovat vlhké horko v těle, což je obzvláště časté, pokud je příliš sladká nebo se jí konzumuje nadměrné množství. Experimentální důkazy také naznačují, že ke zlepšení nálady dochází pouze v případě, že je čokoláda chutná a příjemná na konzumaci. Jinak řečeno, důležitým faktorem je i zážitek z vychutnávání čokolády, nikoliv pouze přítomné složky. Klíčový je i způsob jejího požívání. Pokud s ní zacházíme jen jako se sladkostí, mohou být její léčivé účinky minimální, nebo mohou být dokonce příčinou problémů. Pokud k ní budeme přistupovat s vědomím a respektem jako k léku, může to naopak její léčebný potenciál posílit.

Čokoláda pro mnoho lidí představuje jedno z životních potěšení a příjemné pocity pomáhají dláždit cestu z deprese. Pro získání jejích blahodárných účinků je nejlepší vždy používat čokoládu s vysokým podílem kakaa – minimálně 70 %, čím vyšší procento čokoládové hmoty, tím lepší, v BIO a RAW kvalitě. Jezte malé dávky a při konzumaci čokolády si skutečně dopřejte čas na vědomé vychutnávání této lahůdky, užívejte si přítomný okamžik, zhluboka dýchejte a nechte se hýčkat bohatostí a rozmanitostí chutí, které nabízí.

 

Autor: Moudrá želva

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku


Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Tradiční čínská medicína jako součást životního stylu

Zobrazit Článek

Tradiční čínská medicína jako součást životního stylu
5 min

Oslava Vánoc: Jak najít klid a radost ve stínu konzumu

Zobrazit Článek

Oslava Vánoc: Jak najít klid a radost ve stínu konzumu
6 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vitální houby a jejich použití u rakovin

Zobrazit Článek

Vitální houby a jejich použití u rakovin
8 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.