Co jíst po porodu?
I přes stupňující se vrtochy a mnohdy nepřirozené výkyvy počasí, k nimž zřejmě z velké části přispívá lidská civilizace, je období od května do září v našich končinách považováno za sezónu „letních“ grilovaček.
Ačkoliv tento yangový způsob tepelné přípravy není pro horké letní měsíce, kdy se Yang pohybuje ve svém maximu nebo alespoň v jeho blízkosti, úplně nejvhodnější, na druhou stranu je třeba vzít v potaz sociální aspekt této činnosti. Obvykle je totiž grilování společenskou událostí, v rámci níž se scházíme s přáteli a rodinou, což jsou v dnešní době, kdy je naším nejbližším zprostředkovatelem kontaktu se světem mobil, velmi cenné okamžiky. A čím více jich je, tím lépe. Proto si pojďme říct, jak co nejvíce eliminovat případný nežádoucí efekt grilování, a vytěžit z něj maximum.
Zajímalo vás někdy, kdy a jak grilovací seance vznikly? Tuto tepelnou úpravu zřejmě využívali již pravěcí lidé, kdy sice neposedávali kolem ohně s vychlazenou dvanáctkou, ale i tak si nejspíš na ohni pečené maso vychutnávali více než přežvykování syrového mamuta a zcela jistě při tom také vnímali ducha pospolitosti. Tudíž by se dalo říct, že grilování doprovází lidi od objevení výhod ohně. Tomu nasvědčuje i fakt, že pozůstatky prvních jednoduchých roštů z kamene a kovu spadají do doby kamenné. V antickém Řecku a Římě se pak údajně používalo grilovací zařízení „fokus“ z kamene a kovu. Princip byl opět jednoduchý: nad otevřeným ohněm byl umístěn rošt. V Africe používali grily ze dřeva a železa, zatímco v Číně, respektive v Asii, byly oblíbené keramické grily. A první grilované papriky a chilli papričky přivezl do Evropy z Mexika Hernán Cortéz.
K modernímu grilování na ohni patří také dřevěné uhlí a brikety. První uhelné brikety si nechal patentovat v roce 1897 Ellsworth B. A. Zwoyer a možná vás překvapí, že se do grilovacího businessu s ním zapojil i Henry Ford, který navíc hledal způsob, jak využít odpad ve formě pilin a kusů dřeva, který produkovaly jeho továrny. V roce 1921 našel ve spolupráci s Thomasem A. Edisonem řešení: dřevěné uhlí.
Nicméně předpokládám, že vás zajímá spíše něco z ranku tradiční čínské medicíny. Nejprve si pojďme zopakovat stručnou charakteristiku léta, které se nese ve znamení ohně a Yangu. Aspekty léta jsou následující:
V létě Qi směřuje nahoru a září do stran. Naší přirozeností je co nejvíce pobývat venku, být aktivní a radovat se ze života. Pokud jde o stravování, rozhodně bychom měli do jídelníčku zařadit následující chutě:
Dalšími pravidly, která bychom si měli vzít k srdci, jsou krátká tepelná úprava jídla, zařazení syrové zeleniny a ovoce do jídelníčku (super jsou naklíčená semena), dopřát si dostatek osvěžujících nápojů a potravin, ale na druhou stranu to nepřehánět s extrémně studenými potravinami, a omezit příjem vysušujících potravin, soli a jídel s horkou povahou.
Naopak vhodnými letními potravinami jsou vodnatá zelenina, veškeré zralé ovoce, pohanka, amarant, jáhly, kukuřice, klíčky (například mungo nebo řeřicha), tofu nebo těstoviny. Z bylinek a koření bychom určitě neměli opomíjet mátu, chryzantému, heřmánek, bazalku, rukolu, pálivé papričky nebo pepř. Skvělé jsou hořké potraviny jako hlávkový salát, listy pampelišek, čekanka, ředkvičky (ty by měly do svého jídelníčku rozhodně zařadit osoby usilující o redukci hmotnost). Zde je však třeba varovat jedince trpící sklony k extremismu, že nadměrný přísun hořkých potravin vysušuje, což v létě není úplně ideální stav.
Grilováním dodáme potravinám Yang, respektive opravdu hodně moc Yangu. To znamená, že bude mít grilovaný steak silně zahřívající účinek. Pokud odhlédneme od faktu, že podle zásad TCM dietetiky by se nemělo během jídla a krátce po něm pít, aby se zbytečně neředily žaludeční šťávy a neprodlužoval se proces trávení, takovým česky logickým kompenzačním řešením je ona vychlazená „plzeň“.
Jestliže nehodláte podlehnout tlaku skupiny a rozhodnete se grilované lahůdky kompenzovat zdravějším způsobem, můžete si trávení zpříjemnit tím, že jídlo z grilu doplníte následujícími druhy potravin:
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.