Co jíst po porodu?
Vaření v Číně bylo a je považováno za skutečné umění. Básníci a filozofové psali pojednání o jídle a připravovali recepty.
Historie čínské kuchyně sahá tisíce let zpět a sahá do mlhy minulosti, stejně jako historie samotného čínského lidu. Hojnost všech druhů obilovin, bylinek, zeleniny, ovoce a živočišných produktů, které dávají štědrá pole a vesnice Číny, vedla v průběhu minulých staletí k nepopsatelné paletě nejrůznějších gurmánských jídel a receptů čínské kuchyně. Postupem času se do čínské kuchyně začlenily zahraniční suroviny a tradice vaření. Čínská kuchyně je velmi specifická a exotická, ale přesto obiloviny byly a jsou základem čínského jídelníčku již od počátku zemědělství a maso se konzumuje v relativně malém množství.
Kuchaři v Číně měli stejné postavení jako významní úředníci. Podle legendy zakladatel dynastie Shang (1600-1027 př. n. l.) jmenoval svého kuchaře premiérem. Vaření bylo v dávných dobách přísně regulováno zákony: císař mohl například jíst jak hovězí, tak vepřové i skopové a ministři pouze skopové. Od Mongolů si Číňané vypůjčili zvyk jíst jehněčí maso, stejně jako smažit jídlo na ohni a dusit v hrncích. Předpokládá se, že první čínskou kuchařku pro obyčejné lidi vytvořil umělec Ni Zan: popisoval způsoby vaření měkkýšů, kuřecího masa, hub, pšeničného lepku, alkoholických a nealkoholických nápojů. V době dynastií Ming a Qing se regionální kuchyně stala široce dostupnou a obecně se vaření podobalo dnešnímu modernímu stylu.
Čínská kuchyně je velmi zdravá svým složením. Nutriční složení restauračních pokrmů se navíc příliš neliší od toho, co vaří běžní lidé ve svých kuchyních.
Existuje několik dělení čínské kuchyně. Za základní lze považovat rozdělení na severní slanou (pekingskou), východní kyselou (šanghajskou), západní ostrou (provincie Sichuan), jižní sladkou (provincie Guangdong – známou hlavním městem Kanton).
Rýže je hlavní základní potravinou Číňanů, nejčastěji bílá, jí se vařená nebo smažená. Čínské nudle se objevují v mnoha variantách, které se liší velikostí, strukturou, tvarem a složením. Populární zelenina v Číně je pekingské zelí, hořká okurka, čínská brokolice, fazolové klíčky, celer.
Další důležitou složkou výživy jsou luštěniny, především sója. Díky bohatému obsahu rostlinných bílkovin stimuluje duševní činnost. Možná proto byli Číňané o století napřed ve všech oblastech vědy a umění:-)
Číňané jedí mnoho druhů masa: vepřové maso (vepřové ve sladkokyselé omáčce), kuře a kachnu (opilé kuře, křupavé kuře, pekingská kachna), další druhy drůbeže, hovězí maso a mořské plody (syrový rybí salát, mušle, žraločí ploutve).
Mezi oblíbená koření patří zázvor, česnek, zelená cibule, bílý pepř, sezam, badyán, skořice, koriandr a hřebíček. Do pokrmů se přidávají sušené houby, sušené krevety, sušená kůra z mandarinek a sušený sichuanský pepř, aby dodali chuť. Hlavní omáčky jsou sójová, ústřicová, rýžový ocet, rybí omáčka.
V čínské kuchyni existuje nepřeberné množství úpravy pokrmů, přičemž každý pokrm je připraven za pár minut, a tím si zachovává všechny živiny.
Mnoho lidí se diví, proč Číňané, kteří konzumují moře rýže, zůstávají tak štíhlí a někdy dokonce hubení? Statistiky potvrzují, že Asiaté (a Číňané zvláště) skutečně konzumují hodně rýže, a to jak jako přílohu, tak jako součást mnoha hlavních jídel, sladkostí a dalších.
Jaké je tajemství čínské štíhlosti? Je rýže dobrá pro zdraví?
Pro Číňany není pohyb jen jednou týdně chodit do fitness klubu, aby v krátkodobém horizontu shodili pár kilo. Pohyb je celý jejich život. Historicky se lidé v Asii pohybovali mnohem aktivněji než ve zbytku světa, je to dáno jak prací, tak zálibou Číňanů, zejména minulých generací, k tělesné výchově. Čínské parky jsou plné sportovců, od rána do pozdních nočních hodin zde můžete potkat seniory, lidi středního věku i mládež provozující jogging, rychlou chůzi nebo gymnastiku. Pro Číňany není cvičení nějakou zvláštní příležitostí nebo velkým úspěchem. Je to jejich každodenní život.
Nicméně i přes veškeré pohybové nadání Číňanů a různorodost čínské kuchyně nejen v Číně, ale i v celé Asii rapidně narůstá výskyt cukrovky, zvyšuje se spotřeba škodlivých cukrů a rostlinných olejů. Postupem času přestane platit výše zmíněná „čínská štíhlost“ a nahradí ji tvrdá realita, kdy o každý kilogram bude člověk muset bojovat tvrdým tréninkem a nasadit speciální dietu, bez ohledu na to, jaké je národnosti.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.