Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty
Zima je krásné, ale těžké období. Pro zvířata, rostliny, ale také pro člověka. Zima totiž představuje pro lidské tělo značnou zátěž. Zima totiž oslabuje organismus a tím ho víc než jindy vystavuje riziku různých nemocí. Jak se před nimi můžeme chránit? I tím, co jíme.
Zima je čas odpočinku a výživného jídla, protože organismus potřebuje mnohem více energie než v teplejším období. Produkce tepla, zvyšování množství tuku těla před zimou a k tomu více vitamínů a minerálů pro posílení imunity, to všechno „něco stojí“. Proto i „platba“ za zimní výdej energie musí být dražší, vlastně teplejší.
Potraviny můžeme rozdělit na ochlazující a zahřívající, podle jejich termického (tepelného) působení na lidský organismus.
Mezi ochlazující patří mléčné výrobky, výrobky z bílé mouky, studené nápoje nebo třeba ovoce a zelenina, které dozrávají v létě. Je to logické, v létě je teplo a živočichové i člověk se chtějí zchladit, a tak jim příroda nabídne chladivé plody. Naopak ovoce a zelenina, které se sklízejí na podzim nebo které je možno dlouhodobě skladovat, tělo zahřívají. Podobný účinek mají také některé druhy koření a samozřejmě všechna teplá jídla.
V zimě a chladnějším období bychom měli upřednostňovat potraviny, které mají schopnost tělo zevnitř prohřívat. Stačí se podívat na stravování našich předků. Když dříve přišly mrazy, zalezlo se za pec, peklo se maso a na plotně bublala polévka. Sušily se bylinky na hřející a léčivé čaje. Naše babičky se řídily „selským“ rozumem a poslouchaly své tělo. V chladném období jsou proto nejvhodnější tepelně upravená jídla a to třeba i ke snídani.
V chladnějším období by se měla snídaně, oběd i večeře skládat z něčeho teplého. Třeba taková ovesná kaše s ovocem nebo i jen se skořicí a medem nás po ránu zahřeje, zpříjemní nám vkročení do mrazivého počasí a ještě k tomu nám pomůže ubránit se nemocem. Na zpracování hřejivých potravin totiž tělo spotřebuje méně energie, kterou potom může využít k něčemu jinému, třeba k boji proti bacilům. Navíc třeba zmíněný med je sám o sobě schopným bojovníkem proti nachlazení a kašli.
Obiloviny - Tak jak bývalo v minulosti zvykem, na podzimním a zimním jídelníčku by neměly chybět obiloviny, jako jsou jáhly nebo ovesné vločky, a také luštěniny. Vždyť z fazolí, čočky nebo cizrny lze připravit opravdové pochoutky! Pro leckoho má však většina doporučovaných ingrediencí jeden nepříjemný efekt: nadýmají. Tepelnou úpravou ho snížíte, ale zase ubude vitamínů. V každém případě se riziko nadýmání zmírní, když k pokrmu do vody nebo i k syrovému přidáte sušený fenykl, nebo tymián či kmín, nejlépe drcený.
Kyselé zelí - Kysané zelí je jedna z nejzdravějších potravin na světě! Zejména vysoký obsah vitamínu C a velké množství prospěšných probiotických bakterií, které udržují střevní mikroflóru v rovnováze, z něj činí velmi účinný přírodní prostředek, který pomáhá udržet pevné zdraví. A právě na zimu se zelí vždy nakládalo, to aby bylo vždy po ruce jako vynikající zdroj vitamínů a pro podporu imunity.
Zázvor - Zázvor je skvělým pomocníkem při boji s kašlem a nachlazením, posiluje imunitu. Pomáhá tělu trávit a udržuje teplo uvnitř. Působení na tělesnou teplotu má na svědomí látka zvaná gingerol, která rovněž pomáhá mírnit nevolnosti všeho druhu, i ty v těhotenství.
Kořenová zelenina - Zima zároveň patří kořenové zelenině, takže ideální pro vyváření všech možných polévek jsou zelí, brambory, růžičková kapusta, ale klidně i červená řepa. Kdo rád zavařuje či nakládá zeleninu, je pro něj zima ideálním časem, protože kompoty obsahují probiotické kultury posilující imunitu. Nesmíme také zapomínat na česnek, zázvor a cibuli, ty pomáhají hlavně při nachlazení. Ale pravdou je, že cibuli a česnek bychom měli mít v jídelníčku každý den!
Kromě zázvoru v zimě nešetřete kari, pepřem a skořicí. Skořici přidávejte do nápojů, k nimž se to hodí, hlavně třeba k ovocným šťávám. Skvěle voní a je nesmírně zdravá.
Syrová zelenina a saláty - Přestože syrová zelenina a obecně saláty jsou při hubnutí základem jídelníčku, v zimě na ně raději zapomeňte. Tepelně upravená zelenina je ale naopak velmi žádoucí. Úpravou sice dojde ke ztrátě části živin, ale naše tělo ji v zimě lépe stráví.
Mléko a mléčné výrobky - Kravské mléčné výrobky jsou samy o sobě ochlazující, a když je konzumujete právě vytažené z lednice, efekt se ještě zvýší. Proto pokud se ráno neobejdete bez jogurtu, nechte ho alespoň chvíli stát při pokojové teplotě. A nepřehánějte to s ním, stačí nejvýše jeden denně. Máte-li rádi mléko, pijte ho v zimě ohřáté třeba se skořicí, kardamomem nebo s trochou kakaa.
Citrusy a exotické ovoce - Během zimy se velká část populace nacpává citrusovými plody, jako jsou pomeranče, mandarinky, citrony nebo pomela. Tento druh ovoce má přitom ochlazující efekt a nedává tak úplně smysl konzumovat ho ve velkém zrovna přes zimu. Stejné je to v případě jiného exotického ovoce, například banánů nebo ananasu. Všechny tyto druhy ovoce se typicky pěstují v tropech a má to svůj důvod. Právě v teplých oblastech má jejich konzumace význam, protože způsobují přirozené ochlazení organismu. Samozřejmě to neznamená, že se máte těchto dobrot v zimě úplně vzdát, přesto se ale vyplatí nepřehánět to s množstvím. Jeden banán či pomeranč denně postačí.
Tradiční čínská medicína se na zimní období dívá jako na jinový prvek. Je neaktivní, studená a vlhká. Lidé by měli zůstávat introspektivní, klidní a konsolidovat své síly. Naše Qi se připravuje na výbuch nového života a energie na jaře. Zima vládne elementu vody, je to nejvíce jinová část roku, spojená s prvkem vody a ledvinami. Chuť je slaná a její emocí je strach. Jinovým orgánem jsou v zimním období ledviny. Jangovým pak močový měchýř. Základním elementem je voda.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.