Jak užívat čínské bylinné směsi
Sucho je patologií podzimu a vniká do těla nosem nebo ústy. Napadá plíce a vysušuje tekutiny. Díky tomu se vysušuje krev a vyživující energie a dochází ke zhoršování svlažování organismu. Suchost je velmi podobná nedostatku Yin, tedy dalo by se říci, že je následkem dlouhodobého nedostatku Yin.
U vnějšího napadení teplým suchem dochází na podzim, když přetrvává babí léto, nebo na jaře. Napadá obrannou energii Wei Qi, pokožku a plíce. Projevuje se horečkou, zimomřivostí, bolestmi hlavy, mírným pocením, suchem v krku a nose, žízní.
Chladné sucho je důsledkem chladných podzimních dnů. Projevuje se na pokožce a plicích. Projevuje se spíše horečkou, nos je ucpaný, ale není v něm sucho, hleny jsou řidší, suché rty. Suchost se pak může velmi rychle transformovat v horkost.
Sucho postihuje především Plíce a Žaludek a související tkáně. Sucho může (avšak nemusí) být spojeno s nedostatečností Yin. Pacienti sice mohou trpět suchem bez jakékoli nedostatečnosti Yin, avšak jen velmi zřídka trpí nedostatečností Yin bez jakéhokoli doprovodného sucha. Běžné tělní tekutiny jsou z celého tělesného Yin nejpovrchnější a nejsnáze dojdou úhony. Rovněž se však nejrychleji obnoví. Potraviny určené k zvlhčení sucha mají sklony k promazávání a tvorbě hlenu: tím se liší od těch zvyšujících Yin, neboť ty bývají velmi výživné a bohaté na bílkoviny. Některé z potravin prospívajících Yin však mívají i zvlhčující účinky. K jídlu si přidávejte dušenou nebo napařovanou zeleninu, nezapomeňte dodržovat pitný režim, abyste dostatečně svlažovali organismus.
Malá množství mléka a mléčných výrobků, jako je máslo a jogurt, hrušky, jablka, banány, tofu, tempeh a sójové mléko, ječmen, jáhly, houba rosolovka řasotvará, ucho Jidášovo, houba Hericium, mandle, piniová semínka, burské oříšky, sezamová semínka, vejce, vepřové, sleď, řeřicha, čekanka, pastinák, kedlubna, hlávkový salát, chřest, květák, lilek, hrášek, výhonky luštěnin.
Smažení, pečení, grilování na otevřeném ohni, vyřaďte z jídelníčku vysušující potraviny (pečivo a chléb), vyřaďte z jídelníčku pálivá jídla a potraviny, které zahřívají (chilli, kari, sušený zázvor, skořice, hřebíček jehněčí, jelení, kančí maso), tvrdý alkohol, červené víno.
Doporučovaný pitný režim:
Léčivá polévka na zvlhčení
Co potřebujeme: 50 g Bai Hé (cibulka lilie), 100 g nakrájeného chřestu.
Jak na to: cibulku lilii přivedeme k varu v 1 l vody a vaříme 30 minut na mírném ohni. Pak přidáme 100 g nakrájeného chřestu a vaříme dalších 30 minut. Podáváme 2x denně. NESOLÍME!
Tvaroh s Hericiem
Co potřebujeme: na 1 osobu 100 g tofu, 20 g houby Hericium, 15 g tvrdého tvarohu, 15 g arašídů, 1 jarní cibulku, 1½ lžíce olivového oleje, 1 lžíce Shoyu, 1 kávovou lžičku medu, sůl, 1 kávovou lžičku sezamového oleje.
Jak na to: namočíme sušené Hericium, nakrájíme cibulku na jemné plátky, tofu a tvaroh na kostky a vše smícháme. Vymačkáme vodu z Hericia a nasekáme na kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a pak tofu, tvaroh, Hericium a burské oříšky a vše promícháme. Vmícháme Shoyu, med a sůl. Přidáme 1 šálek vody a přivedeme k varu, stáhneme a necháme dusit asi 15 minut. Zakapeme sezamovým olejem a podáváme.