Jak užívat čínské bylinné směsi
Játra jsou orgán, který velmi citlivě reaguje na emoční stres. Je to orgán, který je často sám o sobě přeplněný energií. A pokud se v něm začnou hromadit nadměrné emoce, tak se začne zahřívat a chovat se jako papiňák.
Jednou z funkcí Jater je, že zprůchodňují vše v organismu. Díky nim proudí v organismu volně nejen Qi, ale i krev a další tekutiny. Pokud trpíme nadměrnými či potlačovanými emocemi, tak se tato schopnost lehce zablokuje. Nejprve se Qi začne zpomalovat, později vytváří blokády, které se nejčastěji projevují různým pnutím kdekoliv po těle. Pokud stav trvá příliš dlouho, tak se začne blokovat i krev a hlen. A tímto způsobem vznikají v těle různé útvary – myomy, cysty nebo třeba nádory.
Stagnace Qi Jater prohlubuje problém s nedostatkem Qi. Jakmile se někde nedostává, vše kolem má málo síly se pohybovat a dochází ke stagnacím
Zablokování jaterní Qi mohou způsobit hlavně emoce a naše duševní rozpoložení. Jakmile podléháme emocím, stáhneme se, tělo není uvolněné a Qi a krev nemohou volně proudit a mohou nám působit nervozitu, plačtivost, podrážděnost, stažení šíje a bolest hlavy. Takže zejména ženy by měly pečovat o své emoce, cvičit hormonální jógu, meditovat nebo se věnovat cvičení Qi Gong nebo Tai Ji, aby se naučily pracovat se svými emocemi.
Energeticky nabuzená Játra mají tendenci napadat Slezinu (trávení), což můžeme pociťovat jako nadýmání či průjmy, pokud nadměrná energie Jater napadla Žaludek, projevuje se to říháním, pocitem na zvracení nebo zvracením, hořkostí v ústech a bolestí v boku.
Při stagnaci Qi Jater stagnují krev a tekutiny, mohou vznikat otoky, nadýmání, otékat uzliny.
Stagnace jaterní Qi může mít negativní dopad na menstruační cyklus u žen. Poruchy menstruace, bolestivá menstruace, neplodnost apod. Zcela typickým projevem stagnace Jater je premenstruační syndrom.
Stagnace jaterní Qi je zodpovědná za vše, co se zhoršuje stresem.
Stagnace Qi se většinou spojuje s poruchou funkce Jater. Z biolékařského úhlu pohledu představují Játra detoxikační továrnu těla, a všechny látky vstřebávané trávicí soustavou jimi nejprve projdu. Játra zpracovávají a metabolizují přírodní i umělé sloučeniny. Z důvodu stále se zvyšujícího zastoupení umělých látek (konzervační látky, barviva, léčiva) v moderním jídelníčku bývají Játra často přetížena. To se může podílet na některých příznacích stavu známého v tradiční čínské medicíně jako stagnace jaterního Qi.
Na Játra má rovněž vliv přejídání či příliš časté stravování. Přestože za hlavní zažívací orgán považujeme Slezinu, jsou to Játra, kdo ovlivňuje rozdělení a načasování přísunu živin do ní, aby mohla účinně pracovat. Přetížení Sleziny má zprostředkovaný dopad na pohyb jaterního Qi.
Pokud dochází ke stagnaci jaterního Qi, je třeba se vyhýbat svíravým a zadržujícím potravinám. Přednost by měly dostávat potraviny mírně ostré a rozptylující podstaty. Pacienti by měli jíst méně (odcházet od stolu s pocitem, že by zvládli sníst více) a poslední jídlo dne podávat pozdě odpoledne či brzy večer. U stolu velmi škodí bouřlivé nebo prchavé emoce, jíst je třeba v klidném a uvolněném prostředí.
Tento jídelníček by měl klást důraz na zeleninu s bohatým zastoupením zelených, žlutých i červených druhů zeleniny doplněných o ostré rozptylující druhy. Lehce kořeněné pokrmy, jako je kari či jídla asijské kuchyně, pomáhají v oběhu Qi. Sacharidy a bílkoviny hrají až druhořadou roli, dohromady by neměly tvořit ani polovinu objemu potravy.
Ano: jezte méně; hlavní jídla jezte v časnějších denních hodinách; zaměřujte se na lehká a mírně kořeněná jídla; rychle osmažená na pánvi wok, vařená a dušená v páře; jídla s vysokým podílem zeleniny a nízkým podílem sacharidů a masa.
Ne: jídlo z polotovarů a fastfoodů, šizené jídlo s náhražkami; stravování se v rozčilení nebo pod tlakem, vynechávání jídel, rychlé hltání, přejídání se.
Potraviny rozptylující povahy, mírně ostré: koření, cibule, česnek, listová hořčice, řeřicha, kurkuma, bazalka, máta včetně máty peprné, křen, pepř, kardamom, kmín, fenykl, kopr, zázvor, malé množství vína (nejlépe červeného) či rýžového vína, kávy (1 šálek denně); v případě výskytu stagnace horka buďte opatrní s ohřívajícími potravinami.
Kyselé chutě (v malých množstvích): citrusy, ocet, nakládané okurky, višně, švestky a blumy Jiné: velké množství čerstvé zeleniny, trocha ovoce; obilné klíčky, chřest, hlízy taro (kolokázie jedlé), zelí, vodnice, květák, brokolice, růžičková kapusta, řepa, topinambur, žitný kváskový chléb, extra panenský olivový olej, melasa, malé množství vysoce hodnotných proteinů z masa a ryb.
Potraviny obsahující velké množství saturovaných tuků a olejů: sýr, vejce, smetana, zmrzlina, červené maso, sádlo, pokrmové tuky, margarín, ořechy, pizza, hranolky.
Potraviny nadměrně horké podstaty a ostré chuti: pálivé chilli a paprika, destiláty. Nadměrně chladné a chlazené potraviny: zmrzlina, pivo, saláty a zeleninové šťávy, bílé víno.
Umělé sloučeniny: konzervační látky, barviva, léčiva (pokud je to vhodné).
Aktivity jsou u stagnace Qi důležité. Z aktivit je vhodná rychlá chůze, cvičení při hudbě, protahovací cvičení, masáže a samomasáže vybraných bodů a částí těla. Co se týká masáží, můžete si stimulovat prostor na noze mezi palcem a ukazováčkem, nebojte se přitlačit, začíná zde dráha Jater a hezky si jí uvolníte. Můžete aplikovat každý večer po sprchování.
Pokud trpíte nadýmáním, doporučuji využít recept na zahřívací pytlík a přikládat ho na oblast pupíku, podpoříte pohyb ve střední části těla a pomůžete si zde i doplnit energii.
100 g Himalájské hrubozrnné soli, 1 dřívko skořice, 1 kávová lžička zázvoru. Toto vše opražíme na pánvi, nasypeme do kapesníku nebo kousku plátna, svážeme, vyzkoušíme teplotu a přikládáme pod pupík. Pokud máte problémy se spánkem, můžete skořici vyměnit za levanduli.