Jak užívat čínské bylinné směsi
Krev je životadárná tekutina, která nám koluje v cévách. V těle má tři hlavní úkoly: a) vyživuje tělo, b) svlažuje tělo, c) je materiální základnou naší psychiky. Nejužší vztah ke krvi mají Srdce, Slezina a Játra. Tvorba krve z pohledu čínské medicíny je ovlivněna transformací esence z potravy a transformací esence z Ledvin.
Esence z potravy vynáší energii Qi Sleziny do Plic, kde se smíchá s čistou vdechovanou Qi obohacenou energií Plic a Srdce a vsakuje se do cév, kde se promíchá s krví, aby ji doplnila a splynula s ní.
Složitější je cesta drahocenné esence Ledvin, která transformuje krev. Neděje se to však v Ledvinách, ale v kostní dřeni a játrech.
Aby krev mohla plnit své funkce, tak musí v cévách neustále kolovat. Občas se z nějakého důvodu její tok zpomalí a následně zastaví. A vznikne blokáda, které říkáme krevní stáze (Xue Yu). Příčinou vzniku krevních stází může být stagnace jaterní Qi (jejím úkolem je, aby v organismu vše proudilo), průnik chladu do organismu, zahušťování krve horkostí, oslabení Qi (jejím úkolem je krev neustále pohánět), vnějším zraněním či oslabením Yangu a vzniku vnitřního chladu.
Fixní bolesti kdekoliv po těle (často ostré), vznik hmatných útvarů (myomy, cysty, polypy, endometrióza, nádory apod.), temná šedá pleť v obličeji, nafialovělé rty, nehty a jazyk, fialové žilky na kůži, bolesti při menstruaci atd.
Hlavní výživové zásady týkající se obrazů stáze krve se podobají těm určeným pro stázi Qi. Je třeba se vyhýbat potravinám a návykům, které zahlcují Játra, zhoršují oběh energie Qi a krve nebo ochlazují a zužují cévy.
K rozproudění stagnující krve obecně slouží ostré či ohřívající potraviny. Pokud stav pacienta komplikuje nadměrné horko nebo nedostatečnost Qi, je třeba složky s teplou podstatou, například papriku (koření), zázvor a česnek, užívat opatrně. Opatrnost při nasazování jídelníčku určeného k rozproudění krve je na místě v případech, kdy stázi krve komplikuje nebo dokonce vyvolává nedostatečnost Qi nebo Yangu.
Obecně bývá stáze krve průvodním jevem nějaké jiné nemoci, nebo ji naopak jiné neduhy doprovázejí. V takových případech místo založení celého jídelníčku na potravinách sloužících k rozproudění krve raději pouze doplňte jakýkoli vhodný jídelníček o několik vybraných potravin z níže vypsaného seznamu. Pokud je stáze krve hlavním neduhem, lze samozřejmě zpočátku na potraviny sloužící k jejímu rozproudění klást zvýšený důraz. Se zlepšováním pacientova stavu je pak možné jídelníček příslušně upravovat.
O některých potravinách se soudí, že mají nesmírně blahodárné účinky proti různým druhům rakoviny. Příčinou může být skutečnost, že jsou slané, a tudíž změkčují tvrdost a pomáhají v rozptylování nádorů, případně mají povzbuzující účinky na imunitní systém. Další zase obsahují velké množství přírodních antioxidantů. Proto může být přidání některých z nich do vhodného jídelníčku užitečné.
Platí tytéž zásady, druhy a podíly potravin jako v případě stagnace Qi. Pouze se vyhýbejte syrovým potravinám chladné podstaty, které zmrazují a zpomalují krevní oběh.
Kurkuma, šalotka, pórek, pažitka, česnek, zázvor, kulkas (taro), lilek, bazalka, paprika (koření), muškátový oříšek, oregano, rozmarýn, bílý pepř, fazole adzuki, kaštany, krabí maso, červené víno, zelený čaj, čaj Oolong, ředkvičky, zázvor, pepř, ocet, přiměřené solení, menší množství vína, meloun, rajčata, hrušky, vodní kaštany, houby všech druhů (žampióny, ucho Jidášovo atd.), lotosová semínka, Jobovy slzy (slzovka obecná).
Lilek, chaluhy, mořské řasy, ucho Jidášovo.
Krabí maso, medúzy, chaluhy, řasa nori (Porphyra umbilicalis), slávky, škeble, sumýši (trepang), ušně, hloh.
Potravinám s lepkem, mléčným výrobkům, syrovým potravinám, mraženým potravinám, smoothie. Nicméně potraviny nehrají při tvorbě stází zásadní roli. Obvykle jen tím, že mohou organismus zachladit.
Potraviny, které mají účinky proti rakovině
Chléb ze semínek
Co potřebujeme: 230 g slunečnicových semínek, 2 vejce, 30 g chia semínek namočit s 0,6 dcl vody, 60 g zlatých lněných semínek, 2 lžičky kypřícího prášku, 25 g psyllia, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžičku soli, vodu.
Jak na to: chia semínka na 5 minut namočte ve vodě, slunečnicová a lněná semínka s psylliem umelte v kuchyňském mixéru. Do namletých semínek přidejte zbylé ingredience a postupně vlívejte vodu, dokud nevznikne konzistence podobná těstu. Těsto vložte na pečící papír do formy na srnčí hřbet a pečeme při 150 °C přibližně dvě hodiny. Dávejte pozor, aby byl propečený, zpočátku je nutné odchytit správnou dobu. Stav kontrolujte špejlí.
Po upečení necháme vychladnout a vyklopíme z nádoby. Chleba musí být nízký, aby se propekl, těsto je díky semínkům těžké. Proto formu vylejte maximálně do půlky, aby se chléb propekl. Pozor semínka jsou těžká, takže trvá déle, než se propečou, ale toto je potřeba vychytat podle druhu trouby.
Pro milovníky chutí můžete do chleba přidat rozmarýn nebo například opraženou slaninu. Též je možné si z těsta nadělat dalamánky a využít různých bylinných přísad k jejich ochucení.
Část těsta můžete udělat jako sladkou variantu. Poduste si jablíčka nebo hrušky se skořicí, hřebíčkem a trochou kokosového cukru, sceďte, abyste se zbavili šťávy a smíchejte se zbylým těstem a naplňte do formiček a můžete péct s chlebem. Získáte chutnou snídani nebo svačinku.
Těsto též můžete dát do formiček a dovnitř přidat meruňku, maliny, borůvky apod. a upéct s nimi v troubě a opět máte chutný moučník, snídani či svačinku.
Těsto můžete též vykrajovat a vhazovat do vroucí slané vody, a když vyplavou vyndat a použít jako noky nebo škubánky při přípravě hlavního jídla.
Semínkové Chia krekry
Co potřebujeme: 1 díl chia semínek, 1 díl slunečnicových semínek, 1 díl dýňových semínek, 1 díl sezamových semínek, 2 díly vody, 1 stroužek česneku (rozmačkaný), 1 polévkovou lžíci nastrouhané cibule, sůl.
Jak na to: Předehřejte troubu na 160 °C, vyložte plech pečícím papírem. Ve velké misce smíchejte všechna semínka dohromady. V menší misce dobře spojte vodu, česnek a cibuli, zalijte je semínkovou směsí, dochuťte solí a dobře promíchejte. Nechte hmotu odpočívat 30 minut do zhoustnutí. Pomocí špachtle rozetřete hmotu na plech s pečícím papírem, rádýlkem nebo nožem rozkrájejte na libovolné tvary a pečte cca 30 až 40 minut.
Opět cibuli nebo česnek můžete zaměnit za rozmarýn, tymián nebo skořici apod.