Shao Fu Zhu Yu Tang
Tato směs je základní směsí na bílé nebo průhledné hleny a zahlenění především dýchacích cest a žaludku. Směs je inspirována směsí významného lékaře Zhang Zhong Jinga zvanou Ban Xia Hou Po Tang, která pochází ze 3 století našeho letopočtu. Vznik Er Chen Tangu je datován do 11. století a je součástí mnoha směsí, které se používají tam, kde je potřeba odstranit vlhkost a hlen zvaný Tan. Tan může být projevený jako klasické zahlenění či útvary jako je zvětšená štítná žláza, zvětšené uzliny, hmatné útvary pod kůží, cysty, obezita, kostní výrůstky. Ve všech těchto případech se jedná o Tan zjevný, jen více či méně zahuštěný. Tan však může být i neprojevený, který se zatím projevuje jen na energetické úrovni, a to různými nevysvětlitelnými asymetrickými bolestmi či otoky. Tan společně s vnitřním větrem může způsobit mozkovou příhodu. Hluboko uložený Tan, akumulace vlhkých hlenů, se může projevit chronickou bronchitidou, astmatem nebo rozedmou plic. Tan v oblasti žaludku způsobuje pocit na zvracení až zvracení, pocit plnosti a nechutenství.
Směs tak může být vhodná i u ranních nevolností v případě, že jsou přítomné hleny. Velmi vhodná je při léčbě zahlenění u dětí, zvláště pokud jde o bílé nebo průhledné hleny, které se vyskytují ve větším množství.
Císařskými bylinami jsou fermentovaná pinelie a vyzrálá kůra mandarinky, které jsou v těchto úpravách ještě silnější na rozpuštění hlenu a regulaci energie QI. Pornatka vzniklou kalnou vlhkost odvádí močením. Slivoň mume svou kyselou chutí chrání správné tekutiny a QI aby nebyly zraněny silným působením směsi.
Tato směs je teplá, ostrá a vysušující, není proto vhodná u kašle z nedostatečnosti yin plic nebo u kašle po napadení suchou škodlivinou. Nepoužíváme ji, pokud jsou hleny husté, tmavé, obtížně se vykašlávají, obsahují krev nebo žilky krve.
Pokud se na vzniku hlenu podílí oslabená funkce sleziny, což je velmi častý problém v případě zahlenění nejen u dětí, je nutné upravit stravování. Důležité je omezit konzumaci sladkostí a mléčných výrobků. Vyřadit z jídelníčku smažené a mastné potraviny a potraviny studené a tepelně neupravené.
Česky |
Latinsky |
Čínsky |
pinelie trojčlená, oddenek |
Rhiz. pinelliae |
Ban Xia (Fa) |
mandarinka obecná, kůra |
Peri. citri |
Chen Pi |
pornatka kokosová, sklerocium |
Skler. poriae |
Fu Ling |
lékořice, kořen |
Rad. glycyrrhizae |
Gan Cao (Zhi) |
zázvor obecný, oddenek |
Rhiz. zingiberis recens |
Sheng Jiang |
slivoň mume, plod |
Fruc. mume |
Wu Mei |