Zázvor



Obsah

Pravděpodobně pochází z jihu Číny a odtud se dostal do Indie. V těchto dvou zemí tvoří nedílnou součást jejich kuchyně a používá se zde asi 3000 let. Odtud pravděpodobně díky Féničanům pronikl do zemí Blízkého východu. Znali ho i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě jako přísadu do luštěnin a koření do omáček a k masu. Někdy v 16 století ho Španělé dopravili do Jižní Ameriky. Arabští obchodníci přivezli ve středověku do Evropy, kde též zdomácněl.

Má antibakteriální účinky a je skvělý na léčbu chřipky a rýmy.

Syrový zázvor je teplý a rozhýbává a vstupuje do dráhy sleziny, rozpouští hlen, podporuje střed. Při nadýmání je skvělé vařené víno se zázvorem a hřebíčkem.

Sušený zázvor poměrně hodně zahřívá a vstupuje do dráhy ledvin. Díky tomu může mít někdo problémy zejména po konzumaci sušeného zázvoru s pálením žáhy nebo bušením srdce.

 




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min