Sůl



Obsah

Sůl hrála odpradávna obrovskou úlohu v životě lidstva. Její cena se vyvažovala zlatem a velmi často bývala i platidlem. Již staří Sumerové a Babylóňané ji používali ke konzervaci potravin. Převážně v Číně a Indii byla mořská sůl obrovským zdrojem příjmů pro vladaře. Roku 110 př. n. l. byl v Číně nelegální obchod s ní trestán smrtí.

Využívala se v lékařství již ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě. Užívala se vnitřně na podporu zvracení nebo zevně ve formě obkladů.

Naše tělo přebytek soli vylučuje močí, takže pokud hodně solíme, velmi namáháme ledviny a můžeme si je poškodit. Naopak při práci a námaze a v létě potřebujeme soli o něco více, protože ji vylučujeme při pocení.

Sůl zadržuje vodu v těle, zvyšuje krevní tlak, podporuje NS (sodné a draselné ionty přenášejí nervové vzruchy, přesun informací), alkalizuje střevní tekutiny a podporuje trávení. J součást krevní plazmy, ovlivňuje její hustotu a tlak. Ledviny vylučují Na, když je jí moc, zatěžujeme je, když je ji málo, tak to je též špatné. Tělo obsahuje cca 150 g soli, 1/10 se denně vyloučí z těla ledvinami, slzami, pocením, močením.

Doporučená denní dávka je 6 až 8 g soli denně (hodně produktů obsahuje sůl ve vysoké koncentraci, které škodí organismu – mlsky, uzeniny, polotovary).

Nedostatek soli může způsobittrávicí problémy, nízký tlak, nadbytek soli vylučuje z těla až 9x více draslíkuanarušuje homeostázu těla, může to pak podpořit vznik artritidy, osteoporózy apod.

Mořská sůl je získávána odpařováním z mořské vody. Po odpaření je našedlá, a jakmile projde rafinací, stává se čistě bílou. Přirozeně obsahuje jod, ale jeho množství záleží od místa, kde byla získána.

Kamenná sůl se těží v dolech a počátky její těžby se odhadují někdy kolem roku 1000 př. n. l.

Po vytěžení se sůl upravuje mletím a čištěním. K nám v dávných dobách putovala po solných stezkách.

Sůl má slanou chuť a chladnou povahu. Ovlivňuje žaludek, ledviny, tlusté a tenké střevo. Sůl čistí horko, ochlazuje krev, rozpouští hlen. Pokud máte otoky, trpíte nadváhou, solte raději solí kamennou nebo himalájskou, určitě ne mořskou, která v sobě uchovává vlhko z vody, z které se těží. Naopak u suchosti sliznic a kůže využívejte sůl mořskou.

Některé druhy solí

Vhodné je vyhnout se rafinované (demineralizace a vylepšování) soli nebo jodizované soli. Vše je v anorganické kvalitě. Pokud je sůl celá, obsahuje minerály a podporuje vstřebávání minerálů a vitamínů z jídla.

  • Rafinovaná sůl: upravuje se chemickým bělením, demineralizuje se, přidává se ES35 ferokyanid draselný (toxický na játra), E554 hlinitokřemičitan sodný, E552 křemičitan vápenatý, E342 fosforečnan amónny, přidává se jód v anorganické formě.
  • Kuchyňská sůl: zvyšuje tvorbu enzymů a tekutin na podporu vstřebávání vitamínů

                                 a živin z jídla.

  • Mořská sůl: bohatá na minerály – Na, K, Ca, Mg, Cl, Fe, Cu, Zn.
  • Šedá mořská sůl: jiné složení minerálů, lepší dýchací systém, bušení srdce.
  • Havajská červená sůl Alaea: obsahuje cca 80 minerálů. Je směs nerafinované soli a sopečného ilu bohatého na oxid železa. Podporuje plíce, imunitu a energii.
  • Himalájská černá sůl: obsahuje sulfidy a sulfáty, zlepšuje trávení, chuť do jídla, bolesti břicha, vlasy, nehty, pokožka – kožní patologie.
  • Himalájská sůl růžová: víc jako 80 minerálů, upravuje pH těla, uvolňuje svaly, snižuje krevní tlak, působí proti infekcím.
  • Fleur de Sel: solný květ, hodně minerálů, jemná chuť, obsahuje J, Zn, Cu, Mn, Fe, Mg, K, obsahuje jód přirozený.
  • Havajská černá sůl: obsahuje aktivní kokosové uhlí, vhodná na detox, podporuje plíce, hydratuje, prevence svalových křečí.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min