Granátové jablko
Je vynikajícím zdrojem cenných bílkovin. Neobsahuje žádný lepek v receptech na přípravu pečiva je proto třeba používat ji pouze jako přídavek – obvykle se však přidává k mouce pšeničné. Sója je zásadotvorná a má vysoký obsah vitaminů B1 a B3, lecitinu, vápníku a hořčíku. Sójový lecitin působí jako emulgátor, tedy stejně jako lecitin obsažený ve vejcích. Přidáním 3-5 % sójové mouky do pečiva tak můžeme nahradit vejce a výrazně prodloužit jeho trvanlivost. Sójovou mouku hladkou můžeme též použít k zahuštění polévek a omáček.
Černá sója je sladké chuti, ovlivňuje slezinu a ledviny a je neutrální. Rozhýbává krev, vylučuje vítr, čistí horko, zvlhčuje. Je vhodná při nadýmání, onemocnění kůže při revmatu.
Žlutá sója je sladké chuti, ovlivňuje žaludek, slezinu a tlusté střevo. Její povaha neutrální až teplá. Zvlhčuje a detoxikuje, pomáhá při otocích a nechutenství. Neměla by se konzumovat ve velkém množství, protože pak by se v těle tvořilo vlhko a hlen.