Granátové jablko
Skopové masopatří k nejstarším zvířatům, které poskytovaly našim předkům vlnu a mléko. Jejich maso je velmi ceněno, ale u nás je dnes upozaděno a je i drahé oproti běžně užívaným druhům masa.
Obsahuje 18% bílkovin, 7% tuku a má oproti jiným druhům velmi vysoký obsah železa.
Jehněčí maso stejně jako kůzlečí, je mdlé chuti, proto je nutné při jeho přípravě je naložit a využít koření a zeleniny. Je to velmi jemné a tučné maso. Obsahuje 23% tuku a skoro 18% bílkovin. U nás se připravuje velmi zřídka, konzumace jehněčího masa je typická v období velikonoc.
Je teplé až horké povahy a sladké chuti. Podporuje činnost sleziny a ledvin. Je vhodné při přítomnosti velkého chladu, při vyčerpání, po porodu a velkém vyčerpání. Není vhodné používat při ekzémech, silné menstruaci, neklidu a nespavosti.