Granátové jablko
Merlík čínský z čeledi laskavcovitých je využíván v Latinské Americe jako obilovina. Původně pochází z pohoří And, Bolívii, Peru a Chile, kde byla známa již před 5 000 lety. V řeči starých Inků se nazývala „matka zrn“. S kolonizací vymizela a teprve v 70. letech minulého století se začala opět pěstovat nejenom v Jižní Americe, ale i v Evropě, a to hlavně díky zdravé výživě a jejího využití ve veganské stravě. Konzumují se listy do různých salátů, mele se z ní mouka, která se míchá s pšeničnou nebo kukuřičnou a připravuje se z ní chleba a sušenky. Z celého zrna se vaří kaše, používá se jako zavářka do polévek, a též se z ní vyrábí pálenka.
Semena jsou skvělým zdrojem vitaminů řady B, beta-karotenu, vitaminu C, obsahuje 60% škrobu, 23% esenciálních bílkovin, 5% sacharidů asi 9% tuků. Díky jejímu nízkému glykemickému indexu je vhodnou potravinou pro diabetiky. Díky velmi vysokému obsahu bílkovin je neoddělitelnou součástí stravování vegetariánů a veganů.
Neobsahuje lepek.
Má neutrální povahu a hořkou chuť, podporuje činnost srdce a tenkého střeva.