Pažitka



Obsah

Patří mezi nejjemnější cibulovitou kořennou zeleninu a můžeme se s ní setkat v celé Evropě, Asii a severní Americe. Byla známa již ve středověku a používala se k léčivým účelům, ale i jako koření. S naťovou petrželí patří k jednomu z nejoblíbenějších kořením v kuchyni.

Voňavé listy voní a chutnají po česneku. Hodí se do salátů z rajčat, okurek, v tvarohu, másle v polévkách i omáčkách. Dodává jemnost masům, rybám a vaječným jídlům. Má vysoký obsah vitaminu C, takže se do jídla přidává vždy nakonec a nevaří se.

Pažitka upravuje trávení, posiluje žaludek a snižuje krevní tlak. Je teplé povahy a ostré chuti.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min