Libeček



Obsah

Pochází z jižní Evropy, odkud byl Benediktiny převezen do střední a severní Evropy. Používal se jako lék na zimnici, žloutenku apod.

V kuchyni se používá oddenku, listu i kořene. Listy se používají do polévek, omáček, masa, zeleniny. Semena se využívají k nakládání okurek a zeleniny. Oddenek se sušší a je součástí směsí koření, ale naše babičky z něj připravovaly chutný vývar.

Je teplé povahy a hořké, ostré a nasládlé chuti. Podporuje trávení a činnost orgánů, které se na něm podílí.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Proč křičíme na děti a pak si to vyčítáme? Jak udržet emoce na uzdě

Zobrazit Článek

Proč křičíme na děti a pak si to vyčítáme? Jak udržet emoce na uzdě
7 min

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem

Zobrazit Recept

Polévka z červené řepy s jablky a koriandrem
60 min