Květák



Obsah

Pěstoval se již před naším letopočtem na Středním východě, odkud se dostal do Itálie a někdy v 16. století se rozšířil do střední Evropy. U nás se začal pěstovat v Polabí někdy v polovině 18. století. Patří mezi košťálové zeleniny, je lehce stravitelný, ale bohužel nadýmá. Jeho velkou předností je, že obsahuje hodně vápníku. Je nízkokalorickou potravinou.

Má vysoký obsah kyseliny listové a vitamin B12, které podporují krvetvorbu. Též je bohatý na vitamin C, kyselinu nikotinovou, a stopové prvky jako je zinek, měď, jód, a fluor. Odvodňuje, pomáhá při tvorbě kvalitní střevní sliznice, posiluje imunitní systém, podporuje snižování tlaku.

Květák má neutrální až osvěžující povahu a sladkou chuť. Proto je velmi vhodný pro letní jídelníček. Abyste zabránily nadýmání, přidávejte při vaření ke květáku muškátový oříšek nebo muškátový květ. Zvlhčuje střeva, vyživuje tekutiny plic, ochlazuje horko a je vhodný při zácpě.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min