Křen



Obsah

Jeho domovem je jižní Rusko a Středomoří. Odtud se postupně rozšířil do Evropy a od samého počátku sloužil i k léčebným účelům. Křen je naší kulturní plodinou, která se už ve středověku pěstoval a dovážela do okolních zemí. Je to i krásná dekorativní květina, protože když vykvete, je to hlavice plná nádherných bílých květů. V kuchyni i léčbě se používá výhradně kořen. Povzbuzuje činnost žaludku a střev, uvolňuje žaludeční křeče, zvyšuje krevní tlak, čistí krev, působí močopudně a je skvělí při rekonvalescenci horních cest dýchacích, velmi dobře pročišťuje hlen z plic. Má protivirové a antibakteriální účinky.

Křenový líh se používal při bolestech hlavy, třely se s ním spánky a křenové placky se přikládaly při bolestech zad a svalů.

Křen obsahuje vysoké množství vitaminu C, provitaminů A, železo, draslík, hořčík, vápník a fosfor a velké množství antibakteriálních a fytoncidních látek.

Vstupuje do dráhy plic a tlustého střeva, má teplou povahu a ostrou chuť.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min