Káva



Obsah

Káva pochází z Etiopie a používala se již v 1. st. př. n. l. Stromy kávovníku rostly divoce a obyvatelé jejicg účinky patrně poznali nejdříve žvýkáním jejich plodů. Z Etiopie, pravděpodobně díky otrokům, se dostala do Jemenu. Zde se též začaly cíleně pěstovat první kávovníky. Pěstování kávovníku rozšířili Holanďané ve svých koloniích. Káva se začala pěstovat na Jávě, Sumatře a Cejlonu. Holanďané věnovali kávovník i Ludvíku XIV. A vzrostlý kávovník byl pak zaslán do Jižní Ameriky, které se staly prvními pěstované v této oblasti.

U nás přišli s kávou ke konci 16. století Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic při cestě do Cařihradu. Ale káva u nás zdomácněla mnohem později. Teprve počátkem 18. století začal v Praze prodávat kávu Hatalah z Damašku zvaný Deodatus. V té době byla výsadou bohaté vrstvy měšťanů. Nejdříve kávu roznášel na ulici a po domech měšťanů. Velmi brzy si založil v Karlově ulici kavárnu U Zlatého hada. Káva se zpočátku prodávala podobně jako cukr v lékárnách. Díky své hořké chuti se považovala za lék na žaludek. A tak ještě chvíli trvalo, než se prostřednictvím služebnictva postupně rozšířila mezi obyvatele a stala se dostupnou i pro obyčejné lidi.

Káva je hořké chuti, teplá a stimulující. Zahřívá a hodně vysušuje. Stimuluje energii srdce a vede ji dolů. Při dlouhodobém pití většího množství kávy oslabuje Yang ledvin. Tvoří horko žaludku, neprospívá u žen prsům a děloze.

Káva jako pochoutka je vhodná 1x denně. Pokud přidáme kardamon, je méně agresivní na žaludek. Když přidáme cukr a mléko, tolik nevysušuje, ale velmi zatěžuje žlučník.

Kávu zásadně nepijeme nalačno, při žaludečních vředech, při pocení, problémech se spánkem, suché kůží, zácpou, citlivost na chlad, v klimakteriu a v těhotenství a při nedostatku krve.

Obilná káva zahřívá střed a odvádí vlhko, vysušuje tekutiny. Zahřívá srdce a slezinu. Bez mléka a cukru je vhodná při zachlazené slezině a velkém množství vlhka v těle. Můžeme ji obohatit o kardamon nebo skořici. Není vhodná při nedostatku a vyčerpání tekutin, stoupajícím ohni jater nebo při jeho stagnaci.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min