Hrušky



Obsah

Hrušeň pochází z oblasti Kavkazu, další druhy pak ze Střední Asie, Středomoří a Severní Afriky. Do Evropy se dostaly pravděpodobně přes Řecko v období starověku a na přelomu letopočtu bylo známo asi 35 odrůd. Do střední Evropy se dostaly s příchodem Slovanů na přelomu prvního až pátého století. Ze šlechtických sadů a klášterních zahrad se přemístily do venkovských zahrad.

Obsahují vitamin C, E a B, draslík, hořčík a železo a množství stopových prvků. Obsahují vlákniny bohaté na lignin.

Hrušky jsou přírodní diuretikum, mají protizánětlivé účinky, dobře zahání žízeň, snižují tlak (neobsahují sodík) a cholesterol, a díky obsahu fruktózy ji mohou konzumovat i diabetici. Podporují funkci ledvin a vylučování kyseliny močové a dusíkatých látek. Působí proti hnilobným procesům ve střevech a plynatosti.

Hrušky mají sladkou a mírně kyselou chuť a osvěžující až chladnou povahu. Vstupují do dráhy plic a žaludku. Jsou výborné při nemocích z horkosti, kdy je žízeň a vysušení tekutin a horký hlen v plicích.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vitální houby a jejich použití u rakovin

Zobrazit Článek

Vitální houby a jejich použití u rakovin
8 min