Banán



Obsah

Banánovník byl pravděpodobně doma na území dnešní Papuy Nové Guineji někdy kolem roku 8000 př. n. l. Pak se rozšířil do jihovýchodní Asie. Zde byla o něm první zmínka v budhistických textech okolo roku 600 př. n. l. Alexandr Veliký roku 327 př. n. l. ochutnal banány v Indii. Kolem roku 200 n. l. byl ve starých čínských textech popsán banánový sad na tomto území. Kolem roku 650 n. l. islámští dobyvatelé dovezli banány do Palestiny a arabští kupci je rozšířili po většině území Afriky. První banánové sady v Karibiku a ve střední Americe vybudovali roku 1502 portugalští kolonisté.

Jsou bohaté na sacharidy, tudíž velmi syté a obsahují hodně draslíku. Zároveň jsou velmi bohaté na vitamin A, C a vitaminy řady B.

Banány jsou sladké chuti a chladné povahy. Čistí horko a zvlhčují a detoxikují střeva. Tvoří tělesné tekutiny, je vhodný při zácpě, krvácejících hemeroidech. Pokud má člověk problém s chladem a otoky, měl by se banánům v syrové podobě vyhnout. Může si je však připravit smažené na másle, sypané skořicí, kardamomem nebo muškátovým oříškem.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole

Zobrazit Článek

Kapr a TCM, proč by neměl chybět na vánočním stole
4 min