Proč křičíme na děti a pak si to vyčítáme? Jak udržet emoce na uzdě
Známé čínské přísloví říká: „Když jíte, přestaňte, až budete ze sedmi desetin sytí“. Přičemž významný lékař a všestranně moudrý muž Sun Simiao v 7. století řekl: „Toto je speciální metoda, jak prodloužit roky života a jíst ve prospěch stáří.“
Tyto radikální myšlenky byly v posledních několika desetiletích potvrzeny rozsáhlým výzkumem omezení příjmu kalorií (CR). Malí tvorové, jako jsou myši, krysy, octomilky, červi atd. (obecně s krátkou, a proto snáze studovatelnou délkou života), žijí déle a trpí méně nemocemi spojenými se stářím, když je jejich strava omezena na celkový obsah kalorií, ale je nutričně dostatečná.
Významnou otázkou tedy je, zda totéž platí pro lidi. Existují určité epidemiologické důkazy, které naznačují, že tomu tak je (skromná celoživotní spotřeba kalorií u extrémně dlouhověkých obyvatel souostroví Okinawa), a některé aktuální výzkumy – lepší biologické markery u lidí na dlouhodobé CR dietě. Když například 200 lidí se zdravou hmotností v průběhu dvou let snížilo příjem kalorií o 11 %, došlo k redukci zánětů a snížily se rizikové faktory srdečních a metabolických onemocnění(1). Délka lidského života však ztěžuje nebo znemožňuje provádění jiných výzkumů.
Dalším zajímavým tvorem jsou opice – konkrétně makakové rhesus, kteří stárnou velmi podobným způsobem jako my, ale žijí jen třetinu našeho života. Z tohoto důvodu byly provedeny dvě studie týkající se CR a makaků, ale frustrující je, že došly k odlišným výsledkům, což způsobilo mnoho rozpaků.
První studie (University of Wisconsin) zjistila, že snížení kalorií o 30 % během 20 let snížilo výskyt srdečních chorob, diabetu, rakoviny a úmrtí(2).
Druhá studie (National Institutes on Aging) zjistila, že i když se zdraví opic zlepšilo, nežily déle(3).
Obě studie se tedy shodly na zdravotních přínosech, nikoliv však na otázce dlouhověkosti.
Podrobnější srovnání studií nyní vneslo do tohoto problému trochu světla. V první studii byly opice krmeny vysoce umělou stravou (obsahující téměř 45 % cukru!). To znamenalo, že opice zapojené do kontrolní skupiny byly obéznější a méně fit než opice ve studijní skupině, které jedly stejnou „nezdravou stravu“, ale v menších dávkách.
Ve druhé studii byly obě skupiny (studijní a kontrolní) krmeny přirozenější stravou obsahující pouze 7 % cukru.
Předběžný závěr (s narůstajícím počtem studií snad bude tento pohled jasnější) je následující:
Autor: Peter Deadman
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.