Krémová čočková polévka se zázvorem a kokosovým mlékem

Co potřebujete

  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500ml hovězího vývaru (lze nahradit vodou)
  • 1 lžíce pokrájeného zázvoru
  • 1 lžíce pokrájeného česnek
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • Chilli dle chuti
  • Sůl a pepř
  • 2 lžíce ghee nebo kokosového oleje
  • Čerstvý koriandr na servírování

Krémová čočková polévka se zázvorem a kokosovým mlékem




Co potřebujete

  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500ml hovězího vývaru (lze nahradit vodou)
  • 1 lžíce pokrájeného zázvoru
  • 1 lžíce pokrájeného česnek
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • Chilli dle chuti
  • Sůl a pepř
  • 2 lžíce ghee nebo kokosového oleje
  • Čerstvý koriandr na servírování

V zimním období tělo potřebuje teplo, výživu a podporu imunity, aby zvládlo chladné počasí a uchovalo si energii. Tento recept kombinuje zahřívající koření – kurkumu, římský kmín, zázvor a chilli – které prohřívají organismus, podporují trávení a posilují krevní oběh. Kokosové mléko dodává polévce jemnost a pomáhá zvlhčovat sliznice. Podle Tradiční čínské medicíny je proto polévka ideální právě v tomto období.

Co budeme potřebovat:

  • 400 g konzervovaných krájených rajčat
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 ml hovězího vývaru (lze nahradit vodou)
  • 1 lžíce pokrájeného zázvoru
  • 1 lžíce pokrájeného česneku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • Chilli dle chuti
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce ghí nebo kokosového oleje
  • Čerstvý koriandr na servírování
 
2501029 - Kremová cockova polevka se zazvorem a kokosovym mlekem

Jak na to:

  1. Červenou čočku nasypeme do misky, zalijeme vodou a necháme namáčet cca 2 hodiny pro lepší stravitelnost. Poté ji slijeme, důkladně propláchneme a necháme okapat.
  2. Ve středním hrnci rozehřejeme ghí nebo kokosový olej a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile změkne, přidáme mletý koriandr, římský kmín, kurkumu a chilli (pokud ho používáme). Restujeme asi minutu, aby se koření rozvonělo. Poté přidáme česnek, promícháme a restujeme ještě půl minuty.
  3. Ke koření přidáme nastrouhaný zázvor a namočenou scezenou čočku. Krátce promícháme a necháme minutu opékat, aby se čočka obalila v koření a získala lepší chuť.
  4. Po minutě přidáme konzervovaná krájená rajčata a hovězí vývar (nebo vodu, cca 500 ml). Dobře promícháme, přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme pomalu vařit pod pokličkou cca 30 minut. Občas promícháme.
  5. Jakmile je čočka měkká, osolíme podle chuti, přidáme kokosové mléko, důkladně promícháme, dochutíme podle potřeby solí a pepřem a krátce povaříme.
  6. Polévku podáváme posypanou čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť

Autor: Moudrá Želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM

Zobrazit Článek

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM
4 min

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny

Zobrazit Článek

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny
4 min

Mohlo by vás zajímat

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM

Zobrazit Článek

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM
4 min

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny

Zobrazit Článek

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny
4 min

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Zobrazit Recept

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami
30 min