Káva a rakovina: Fakta, která vás možná překvapí


Věděli jste, že se 1. října slaví Mezinárodní den kávy? Co vlastně víme o jednom z nejoblíbenějších nápojů na světě a jaké jsou jeho účinky na naše zdraví?

Káva se vyrábí z kávových zrn dozrávajících na kávovnících. Kávová zrna se dále zpracovávají, a to pražením. Při nadměrném pražení však může vznikat rakovinotvorný akrylamid. Je nutné podotknout, že výrobci to vědí a snaží se kávová zrna pražit správně. Tento problém zcela odpadá, pokud konzumujete nepraženou kávu.

Káva obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Většinu kávového zrna tvoří polysacharidy, dále obsahuje bílkoviny, tuky, taniny, alkaloidy, mezi něž patří i kofein, flavonoidy (např. katechin, quercetin), terpenoidy (např. kafarolidy), minerály a stopové prvky.

V tomto článku se zaměříme na fakt, který není příliš známý, a to vztah kávy k rakovině. Chrání, nebo naopak zvyšuje káva riziko vzniku rakoviny? Samozřejmě hovoříme o přiměřené konzumaci kávy v podobě několika šálků, nikoli množství převyšující konzumaci kofeinu Gilmorovými děvčaty.

Káva vs. rakovina trávicího traktu

Trávicí trakt začíná ústní dutinou, proto začneme zde. Výsledky studií ukazují, že popíjení kávy může snížit riziko rakoviny v oblasti ústní dutiny. Nejinak je tomu i v případě rakoviny jícnu (pokud tedy nepijete opakovaně kávu příliš horkou, příliš horké potraviny a nápoje poškozují sliznici jícnu).

Mnoho lidí si stěžuje, že jim káva dráždí žaludek a nejsou schopni ji konzumovat. Pokud se však podíváme na to, zda může káva sliznici žaludku poškozovat a zvyšovat riziko rakovinu žaludku, tak musíme konstatovat, že opak může být pravdou.

V metaanalýze z pera Xie a kolektiv autoři vyhodnotili výsledky 22 studií, v nichž bylo dohromady 7 631 osob s rakovinou žaludku a více než milion osob bez rakoviny. Ukázalo se, že konzumace 3 až 4 šálků kávy denně může snížit riziko rakoviny žaludku.  

To se potvrdilo i v novější metaanalýze, kde však měla nejpozitivnější efekt konzumace kávy v dávce 1 až 30 šálků za měsíc. Na druhém místě však byla konzumace více než 60 šálků za měsíc. Zajímavé je, že konzumace 30 až 60 šálků má nejnižší pozitivní efekt.

Nyní se podíváme na slinivku a játra. V případě slinivky se nepotvrdil pozitivní ani negativní vliv konzumace kávy, což je pro kafíčkáře v podstatě dobrá zpráva. A co játra a žlučník? I zde máme dobré zprávy. V jedné studii se ukázalo, že 2 šálky kávy denně snižují riziko rakoviny žlučníku o 24 % a 4 šálky až o 59 %. A nejinak je tomu u rakoviny jater. Popíjení kávy, i bez kofeinu, totiž snižuje i riziko vzniku chronických jaterních nemocí, na jejichž základě může rakovina vzniknout.

V případě rakoviny tlustého střeva nejsou výsledky jednoznačné, ale např. káva bez kofeinu může snížit riziko karcinomu v dolních částech tlustého střeva a konečníku.

par-popijejici-kavu

Káva vs. další typy rakovin

Právě jsme si představili pár studií, které ukazují, že trávicí systém konzumací kávy nemusí příliš trpět, ale naopak z ní může profitovat.

A nyní se podíváme na jiné orgány a zda káva snižuje nebo zvyšuje riziko rakoviny.

Poměrně velké množství studií bylo provedeno na téma karcinom prostaty. V případě prostaty výsledky svědčí pro to, že popíjení kávy může riziko rakoviny snížit. Proběhly i studie, které popsaly mechanismus, jakým káva působí v rámci prevence rakoviny prostaty. Je to dáno např. tím, že káva snižuje oxidační stres a zánět, navíc u mužů zvyšuje hladiny testosteronu a snižuje estrogen.

Dále vám prozradíme, že pokud budete pít kávu, poděkují vám i ledviny v případě popíjení 2 a více šálků. Pozitivní vliv má káva také na mozek a může mírně snížit riziko glioblastomu.

Ještě rychle zmíníme, že káva omezuje také riziko vzniku nádorů prsu a dělohy. V případě karcinomu plic jsou výsledky studií sporné. Některé ukazují na zvýšení, jiné na snížení rizika.

Ještě se krátce podíváme na krevní rakoviny, a to na leukémie a lymfom. Káva sice dle studií nesnižuje riziko lymfomu nehodgkinského typu, ale snižuje riziko vzniku leukémie.

Jak vidíte, káva může být vhodným doplňkem stravy.

Nebojte se kávy, ale všeho s mírou

Někoho z vás možná překvapilo, že existují studie, které ukazují, že konzumace kávy může snižovat riziko mnoha typů rakovin. Občas se objeví informace o škodlivosti kávy, které nemusí být pravdivé. Samozřejmě vždy záleží také na kvalitě kávy, jakou pijete (nepřepražena s malým množstvím akrylamidu) a v jakém množství, a na vašem zdravotním stavu. I velmi zdravé věci nám mohou ve vysokých dávkách škodit.

Autor: Moudrá želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Zdroje:

Saud S, Salamatullah AM. Relationship between the Chemical Composition and the Biological Functions of Coffee. Molecules. 2021 Dec 16;26(24):7634. doi: 10.3390/molecules26247634.

Nehlig A. Effects of Coffee on the Gastro-Intestinal Tract: A Narrative Review and Literature Update. Nutrients. 2022 Jan 17;14(2):399. doi: 10.3390/nu14020399. PMID: 35057580; PMCID: PMC8778943.

Xie Y, Huang S, He T, Su Y. Coffee consumption and risk of gastric cancer: an updated meta-analysis. Asia Pac J Clin Nutr. 2016;25(3):578-88. doi: 10.6133/apjcn.092015.07.

Kim SY, Yoo DM, Min C, Choi HG. Association between Coffee Consumption/Physical Exercise and Gastric, Hepatic, Colon, Breast, Uterine Cervix, Lung, Thyroid, Prostate, and Bladder Cancer. Nutrients. 2021 Nov 2;13(11):3927. doi: 10.3390/nu13113927. PMID: 34836181; PMCID: PMC8620757.

Bae JM, Shim SR. Coffee Consumption and Pancreatic Cancer Risk: A Meta-Epidemiological Study of Population-based Cohort Studies. Asian Pac J Cancer Prev. 2020 Sep 1;21(9):2793-2798. doi: 10.31557/APJCP.2020.21.9.2793. PMID: 32986382; PMCID: PMC7779453.

Safe S, Kothari J, Hailemariam A, Upadhyay S, Davidson LA, Chapkin RS. Health Benefits of Coffee Consumption for Cancer and Other Diseases and Mechanisms of Action. International Journal of Molecular Sciences. 2023; 24(3):2706. https://doi.org/10.3390/ijms24032706

Montenegro J, Freitas-Silva O, Teodoro AJ. Molecular Mechanisms of Coffee on Prostate Cancer Prevention. Biomed Res Int. 2022 Apr 22;2022:3254420. doi: 10.1155/2022/3254420.

Nigra AD, Teodoro AJ, Gil GA. A Decade of Research on Coffee as an Anticarcinogenic Beverage. Oxid Med Cell Longev. 2021 Sep 15;2021:4420479. doi: 10.1155/2021/4420479. PMID: 34567408; PMCID: PMC8460369.

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty

Zobrazit Článek

Co dělat, když vás opakovaně trápí gynekologické záněty
6 min

Potraviny, které ničí spánek: Čemu se vyhnout před spaním

Zobrazit Článek

Potraviny, které ničí spánek: Čemu se vyhnout před spaním
6 min

Probiotika: Mohou pomáhat, ale i škodit!

Zobrazit Článek

Probiotika: Mohou pomáhat, ale i škodit!
5 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Malý atlas akupunktury - 41. díl - Qiu Xu (GB-40)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 41. díl - Qiu Xu (GB-40)
4 min

Potraviny, které ničí spánek: Čemu se vyhnout před spaním

Zobrazit Článek

Potraviny, které ničí spánek: Čemu se vyhnout před spaním
6 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.