Jáhlová kaše s jablky a švestkami

Co potřebujete

  • 100 g jáhel
  • 250 ml vody na namáčení
  • 250 ml mléka nebo vody (na vaření)
  • 1 lžička citrónové nebo limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice
  • Špetka zázvoru
  • 1 švestka nebo sušené švestky
  • 1/2 jablka
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce dýňových semínek

Jáhlová kaše s jablky a švestkami




Co potřebujete

  • 100 g jáhel
  • 250 ml vody na namáčení
  • 250 ml mléka nebo vody (na vaření)
  • 1 lžička citrónové nebo limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice
  • Špetka zázvoru
  • 1 švestka nebo sušené švestky
  • 1/2 jablka
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce dýňových semínek

V březnu, podle tradiční čínské medicíny (TCM), začíná období jara, které je spojeno s elementem dřeva a orgány Jater a žlučníku. Toto období je ideální pro detoxikaci, podporu trávení a harmonizaci energie Qi.

Jáhly jsou skvělou volbou, protože jsou bezlepkové, neutrální až mírně zahřívající a podporují Slezinu a Žaludek, což pomáhá při metabolismu živin. Abychom tuto kaši přizpůsobili jarním potřebám těla, přidáme ingredience, které harmonizují játra, odstraňují stagnaci Qi a podporují očistu.

Proč je tato kaše vhodná v březenu?

  • Jáhly posilují Slezinu a Žaludek, pomáhají vstřebávání živin.
  • Citrónová/lime šťáva stimuluje Játra a pomáhá s detoxikací.
  • Kurkuma uvolňuje stagnující Qi a skořice zahřívá a harmonizuje.
  • Švestky pomáhají uvolnit stagnaci jaterní Qi.
  • Jablka podporují tvorbu tělních tekutin a vyživují Slezinu.
  • Dýňová tonizují Slezinu a Ledviny.
  • Zázvor zahřívá a podporuje trávení.

Co budeme potřebovat (na 2 porce):

  • 100 g jáhel
  • 250 ml vody (na namáčení)
  • 250 ml mléka nebo vody (na vaření)
  • 1 lžička citrónové nebo limetkové šťávy
  • ½ lžičky kurkumy 
  • ½ lžičky skořice 
  • Špetka zázvoru
  • 1 švestka nebo sušené švestky 
  • ½ jablka
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce dýňových semínek
Jahlova kase

Jak na to:

  1. Večer jáhly propláchneme a namočíme do 250 ml vody. Necháme je přes noc na lince.

  2. Ráno vodu slijeme a jáhly spařte vroucí vodou, aby se odstranila případná hořkost.

  3. Dáme jáhly do hrnce, zalijte 250 ml mléka nebo vody a přidáme kurkumu, skořici a špetku zázvoru. Vaříme 10 – 15 minut, konzistenci kaše si upravíme podle chuti.

  4. Mezitím si nakrájíme jablko a švestky a ke konci vaření je přidáme do kaše.

  5. Po odstavení kaše vmícháme citrónovou nebo limetkovou šťávu.

  6. Servírujte s dýňovými semínky a medem.

Dobrou chuť

Autor: Moudrá Želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM

Zobrazit Článek

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM
4 min

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny

Zobrazit Článek

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny
4 min

Mohlo by vás zajímat

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM

Zobrazit Článek

Naučte se číst ve snech: Význam a interpretace v TCM
4 min

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny

Zobrazit Článek

Jak si vybrat správného terapeuta tradiční čínské medicíny
4 min

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Zobrazit Recept

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami
30 min