Vitální houby a jejich použití u rakovin
Ačkoliv je hlíva u nás známá především jako potravina, která je součástí mnoha pokrmů, nejen díky tradiční čínské medicíně dnes víme, že má i zdraví prospěšné účinky. Ty byly ostatně potvrzeny mnohými pokusy a studiemi s dobrovolníky. Tím pádem můžeme najít výsledky studií, které dokládají, že hlíva moduluje aktivitu imunitního systému, je účinná v zabíjení mnohých infekčních patogenů, snižuje oxidační stres i hladinu cholesterolu. Má též protirakovinné účinky a mnoho dalších přínosů pro (nejen) lidský organismus.
Jedním z velmi častých zdravotních problémů dnešní doby jsou onemocnění žaludku. Mnoho lidí trpí gastritidami nebo záněty žaludeční sliznice, přičemž se mnohdy jedná o záněty chronické. Mezi chronické nemoci pak patří také žaludeční vředy či rakovina žaludku. Asi není třeba nijak zdůrazňovat, že za těmito stavy stojí mimo jiné i náš životní styl a způsob stravování. Dalšími příčinami, které s moderní dobou nicméně také souvisejí, jsou např. infekce H. pylori, zvýšená tvorba žaludečních kyselin či naopak oslabení ochranných faktorů žaludeční sliznice. Mezi ně patří i tvorba hlenu, díky němuž nepronikají složky potravy, trávicí enzymy a kyselina až k buňkám sliznice. Pokud dojde k nerovnováze ochranných a dráždivých faktorů, rozvine se nemoc.
Nyní si však pojďme říct, jak nám může hlíva ústřičná pomoci opětovně nastolit v žaludku rovnováhu. Ačkoliv byly účinky hlívy ověřovány v rámci spousty studií, my si z kapacitních důvodů uvedeme jen jednu z roku 2012, jejímž smyslem bylo prokázat příznivé účinky hlívy na žaludeční sliznici, respektive zjistit, zda dokáže hlíva sliznici ochránit, popř. napomoci s její regenerací. K testování byl využit extrakt z ve vodě rozpustných polysacharidů. Ten byl podáván krysám, jimž byla předtím podána kyselina octová, která narušila žaludeční sliznici a způsobila léze. Podání extraktu z hlívy výrazně inhibovalo rozvoj těchto lézí, přičemž se díky hlívě navíc zvýšila produkce hlenu, což zajistilo další ochranu sliznice. Mimo to vědci zachytili ještě jednu zajímavost: a to, že hlíva zvyšuje produkci látek snižujících oxidační stres, který je při zánětu a poškození tkáně samozřejmě vyšší. Konkrétně se díky hlívě zvýšila hladina glutationu a aktivita superoxiddismutázy.
Je tak patrné, že extrakt z hlívy snižuje oxidační stres, který má poškozující charakter, a také podporuje odolnost sliznice proti působení škodlivin, což je zajištěno zvýšením produkce hlenu.
Autor: Moudrá želva
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.