Hlíva ústřičná nám pomůže posílit ochranný štít žaludku


Ačkoliv je hlíva u nás známá především jako potravina, která je součástí mnoha pokrmů, nejen díky tradiční čínské medicíně dnes víme, že má i zdraví prospěšné účinky. Ty byly ostatně potvrzeny mnohými pokusy a studiemi s dobrovolníky. Tím pádem můžeme najít výsledky studií, které dokládají, že hlíva moduluje aktivitu imunitního systému, je účinná v zabíjení mnohých infekčních patogenů, snižuje oxidační stres i hladinu cholesterolu. Má též protirakovinné účinky a mnoho dalších přínosů pro (nejen) lidský organismus.

Jedním z velmi častých zdravotních problémů dnešní doby jsou onemocnění žaludku. Mnoho lidí trpí gastritidami nebo záněty žaludeční sliznice, přičemž se mnohdy jedná o záněty chronické. Mezi chronické nemoci pak patří také žaludeční vředy či rakovina žaludku. Asi není třeba nijak zdůrazňovat, že za těmito stavy stojí mimo jiné i náš životní styl a způsob stravování. Dalšími příčinami, které s moderní dobou nicméně také souvisejí, jsou např. infekce H. pylori, zvýšená tvorba žaludečních kyselin či naopak oslabení ochranných faktorů žaludeční sliznice. Mezi ně patří i tvorba hlenu, díky němuž nepronikají složky potravy, trávicí enzymy a kyselina až k buňkám sliznice. Pokud dojde k nerovnováze ochranných a dráždivých faktorů, rozvine se nemoc.

Obrázek1

Nyní si však pojďme říct, jak nám může hlíva ústřičná pomoci opětovně nastolit v žaludku rovnováhu. Ačkoliv byly účinky hlívy ověřovány v rámci spousty studií, my si z kapacitních důvodů uvedeme jen jednu z roku 2012, jejímž smyslem bylo prokázat příznivé účinky hlívy na žaludeční sliznici, respektive zjistit, zda dokáže hlíva sliznici ochránit, popř. napomoci s její regenerací. K testování byl využit extrakt z ve vodě rozpustných polysacharidů. Ten byl podáván krysám, jimž byla předtím podána kyselina octová, která narušila žaludeční sliznici a způsobila léze. Podání extraktu z hlívy výrazně inhibovalo rozvoj těchto lézí, přičemž se díky hlívě navíc zvýšila produkce hlenu, což zajistilo další ochranu sliznice. Mimo to vědci zachytili ještě jednu zajímavost: a to, že hlíva zvyšuje produkci látek snižujících oxidační stres, který je při zánětu a poškození tkáně samozřejmě vyšší. Konkrétně se díky hlívě zvýšila hladina glutationu a aktivita superoxiddismutázy.

Je tak patrné, že extrakt z hlívy snižuje oxidační stres, který má poškozující charakter, a také podporuje odolnost sliznice proti působení škodlivin, což je zajištěno zvýšením produkce hlenu.

 

Autor: Moudrá želva

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku


Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Vitální houby a jejich použití u rakovin

Zobrazit Článek

Vitální houby a jejich použití u rakovin
8 min

MycoAkademie: První online vzdělávací kurz v oblasti mykoterapie

Zobrazit Článek

MycoAkademie: První online vzdělávací kurz v oblasti mykoterapie
4 min

Není chřipka jako chřipka

Zobrazit Článek

Není chřipka jako chřipka
7 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.