Vietnamská polévka Pho Bo

Co potřebujete

  • 2-3 velké morkové kosti (čím více, tím lépe)
  • 500 g hovězí oháňky
  • 500 g hovězí kližky
  • 80 g čerstvého zázvoru
  • 1 větší svitek skořice
  • 1 větší cibule, oloupaná a rozpůlená
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 3 hřebíčky
  • 3 - 4 tobolky kardamonu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • rybí omáčka na závěr
  • 500 g falešné svíčkové nebo kýty
  • 4 porce rýžových nudlí
  • svazek koriandru
  • 4 jarní cibulky
  • 1 - 2 červené cibule, na plátky
  • svazek zelené perily (vietnamské máty)
  • balení klíčků mungo
  • 2 - 3 chilli papričky, nakrájené nadrobno
  • 1 citron, nakrájený na klínky
  • nakládané bambusové výhonky a nakládaný česnek (nemusí být)

Vietnamská polévka Pho Bo




Co potřebujete

  • 2-3 velké morkové kosti (čím více, tím lépe)
  • 500 g hovězí oháňky
  • 500 g hovězí kližky
  • 80 g čerstvého zázvoru
  • 1 větší svitek skořice
  • 1 větší cibule, oloupaná a rozpůlená
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 3 hřebíčky
  • 3 - 4 tobolky kardamonu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • rybí omáčka na závěr
  • 500 g falešné svíčkové nebo kýty
  • 4 porce rýžových nudlí
  • svazek koriandru
  • 4 jarní cibulky
  • 1 - 2 červené cibule, na plátky
  • svazek zelené perily (vietnamské máty)
  • balení klíčků mungo
  • 2 - 3 chilli papričky, nakrájené nadrobno
  • 1 citron, nakrájený na klínky
  • nakládané bambusové výhonky a nakládaný česnek (nemusí být)

Asi není nikdo, kdo by neznal chuť a vůni této skvělé polévky. Pochází z vietnamské provincie Nam Dinh. V posledních letech se ale stala stálicí na jídelních lístcích všech vietnamských restaurací po celém světě. Název polévky vychází z doslovného překladu Pho = ploché široké rýžové nudle a Bo = hovězí maso, které jsou kromě silného voňavého vývaru základem tohoto pokrmu. Schválně říkám pokrmu, protože velká a hustá porce dokáže plně nahradit hlavní jídlo.

Ve Vietnamu je běžným zvykem Pho Bo snídat v bistrech před odchodem do práce, protože na oběd pak už není tolik času a silný vývar dokáže výborně probudit a „nakopnout“ energií na celý den. Vietnamci jsou také velmi družný národ a velkou část svého volna tráví hromadně. Setkávání u jídla je tedy nejen záležitostí utišení hladu, ale zároveň společenskou událostí, zábavou a prostorem pro tak oblíbené diskuze.

Nezbytná rada:

Základem je silný, dlouho tažený vývar. Pokud máte možnost, třeba i celou noc.

Ingredience na vývar pro čtyři porce:

  • 2-3 velké morkové kosti (čím více, tím lépe)
  • 500 g hovězí oháňky
  • 500 g hovězí kližky
  • 80 g čerstvého zázvoru
  • 1 větší svitek skořice
  • 1 větší cibule, oloupaná a rozpůlená
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 3 hřebíčky
  • 3-4 tobolky kardamomu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • rybí omáčka na závěr

Další přísady do polévky

  • 500 g falešné svíčkové nebo kýty
  • 4 porce rýžových nudlí
  • svazek koriandru
  • 4 jarní cibulky
  • 1-2 červené cibule, na plátky
  • svazek zelené perily (vietnamské máty)
  • svazek koriandru
  • balení klíčků mungo
  • 2-3 chilli papričky, nakrájené nadrobno
  • 1 citron, nakrájený na klínky
  • nakládané bambusové výhonky a nakládaný česnek (nemusí být)

Postup na kvalitní vývar:

  • Maso a kosti vložte do velkého hrnce a naplňte vodou tak, aby vše bylo ponořeno.
  • Přiveďte k varu a vařte tak dlouho, až nečistoty a pěna vybublají a vyplavou na povrch.
  • Vodu potom slijte, doplňte čistou a tento proces ještě tak 2x až 3x zopakujte. Je to důležité, protože vývar bude potom opravdu čistý.

Když už tedy máte to „nejhorší“ za sebou, pořádně si vymyjte hrnec, opět do něho vložte maso, zalijte vodou, osolte a přidejte lžíci třtinového cukru. Vařte na mírném ohni a dbejte na to, že by se měl opravdu táhnout, ne vřít! My používáme pomalý hrnec.

O vůni polévky se postará koření, které je ovšem potřeba si také trochu připravit

  • Zázvor nakrájejte na plátky a nasucho opečete spolu s rozkrojenou cibulí, badyánem, skořicí, kardamomem a hřebíčkem.
  • Po provonění všechny ingredience vložte do hrnce k masu a nechte vařit. Doba varu, po kterou kontrolujeme stav vody (mírně doléváme), by neměla být kratší než 6 hodin. Ideální je tak 18 hodin. Na závěr přilijte do vývaru pár lžic rybí omáčky.

Vhodné ingredience pro Pho Bo vám prodají v kterýchkoliv potravinách na Sapě v pražské Libuši. Originální vietnamské přísady dodají vaší Pho Bo tu pravou chuť.

Traditional,Vietnamese,Soup,With,Chilli,,Noodles,,Fresh,Herbs,And,Beef

Servírování:

  • Rýžové nudle si připravte podle návodu. Před vařením je však vždy asi na 30 minut namočte do studené vody a pak je krátce povařte. Po uvaření by měly být „al dente“, protože ve vývaru ještě změknou.
  • Na polévku použijte velké misky, které zhruba do jedné třetiny naplňte nudlemi, přidejte pokrájenou jarní cibulku, tenké plátky červené cibule, klíčky, chilli, nasekaný koriandr, popř. další bylinky (perilu, thajskou bazalku).
  • Přidejte na tenko nakrájené plátky kvalitního hovězího masa (svíčkové nebo kýty). Syrové maso se najemno krájí opravdu špatně. Doporučuje se proto předtím vložit na půl hodinky do mrazáku. Půjde vám to pak mnohem snáz.
  • Vše přelijte vroucím vývarem.
  • Po zalití vývarem by maso mělo mít lehce narůžovělou barvu.

Finále:

Polévku na závěr přichuťte šťávou z citronu a pálivou omáčkou Sriracha. Tu u nás známe pod počeštělým názvem „kohout“ a prodávají ji téměř ve všech vietnamských obchodech s potravinami. Omáčky Sriracha jsou pojmenované podle thajského městečka Si Racha. Hlavní tóny této omáčky udává směs pálivých chilli papriček a česneku. Je možné také přidat nakládaný česnek a bambusové výhonky.

Pohled terapeuta tradiční čínské medicíny:

Z pohledu čínské medicíny Pho Bo doplňuje krev a Yin a zároveň podporuje Yang. Na jaře je dobré přidat více zelených přísad, třeba Pak Choi či směs různých jarních bylinek. Ideální je Pho Bo třeba po porodu. V tomto případě bych ale samozřejmě ubral ty pálivé přísady.

A co na závěr?

Možná se nechat inspirovat vietnamskou společenskou a družnou povahou. Navařit „kotel“ Pho Bo a pozvat pár přátel na dobrou polévku a příjemné odpoledne. Vždyť budovat dobré vztahy je jeden ze základních pilířů zdravého života. A mít přátele k tomu rozhodně patří.

„Přítel je někdo, před kým je možné myslet nahlas.“

Přejeme vám dobrou chuť a skvělé přátele 🙂.

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
Přejít do komunity

Na podobné téma

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou

Zobrazit Recept

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou
60 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Plíce pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Plíce pohledem čínské medicíny
4 min

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti

Zobrazit Video

Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti