Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
Dnes si připravíme recept na Nakládané tofu na salátovém lůžku s cizrnou.
Cizrna patří po hrachu a fazolích k jedné z nejvýznamnějších luštěnin na světě. Předpokládá se, že její vyšlechtění proběhlo před 7000 lety v místě dnešního Turecka a Sýrie. Je rozšířena od Středomoří, po Blízký východ ve střední a západní Asii, ale i v Etiopii, Maroku, na Kanárských ostrovech. Ve středověku přišla do severní Evropy a stala se venkovskou potravinou. Koncem 19. století upadla zcela v zapomnění a do české kuchyně se začala vracet teprve v poslední době.
Má 30% bílkovin, mnoho vlákniny, vysoký obsah polysacharidů. Je skvělým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku a řadu vitamínů B. Pomáhá zpevňovat cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje cukr v krvi a udržuje jemnou pokožku. Stimuluje vylučování moči, detoxikuje, vhodný při průjmu.
Je sladké chuti, ovlivňuje slezinu, žaludek, ledviny a močový měchýř. Má neutrální povahu.
Můžete podávat jako lehkou letní večeři s kukuřičnou plackou, žitným chlebem nebo topinkou či bagetkou.
Já osobně k tomu peču z listového těsta proužky sypané parmazánem, takže kdybyste chtěli, tak pak budete potřebovat pro 4 osoby:
2 ks rozváleného listového těsta, 1 sáček strouhaného parmazánu, 1 vejce, sůl a sušený česnek, 1 polévkovou lžíci oleje.
Jak na to?
Křupavé proužky jsou skvělé i k vínu nebo sektu.
Dobrou chuť!
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.