Jak užívat čínské bylinné směsi
Česky: hlíva ústřičná
Latinsky: Pleurotus ostreatus
Chuť: sladká
Povaha: mírně teplá
Tropismus: slezina, žaludek, játra
Hlíva ústřičná patří mezi jedlé dřevokazné houby, které vyrůstají v trsech především na listnatých stromech, jejich pařezech a odlomených větvích. Klobouk je v mládí plochý, postupně se zakřivuje, má šedou až modrošedou barvu, tvarem připomíná ústřici a dorůstá do velikosti 5 až 35 centimetrů. Hlíva má výbornou chuť a je velmi žádanou houbou, pěstuje se komerčně a čerstvé plodnice jsou běžně k dostání v obchodech. V Evropě byla houba popsána a zařazena do biologického systému v roce 1775. V Asii, především v Číně se hlíva uměle pěstuje již od roku 199 našeho letopočtu, hlíva i její účinky jsou popsány ve starých čínských herbářích a tradiční čínská medicína ji využívá již tisíce let.
Hlíva harmonizuje trávení, podporuje střevní peristaltiku, pomáhá přeměňovat potravu na Qi a krev, tak pomáhá proti únavě a vyčerpanosti, posiluje oslabenou slezinu a odvádí z těla patologickou vlhkost, kterou má na svědomí oslabená slezina. Může pomoci v případě hemoroidů. Vařená houba, díky vysokému obsahu vlákniny, je vhodná i v případě zácpy.
Hlíva jako všechny vitální houby dokáže harmonizovat imunitní systém a to tím, že posiluje slezinu, která má na imunitu velký vliv.
Je vhodná v případě, že je potřeba imunitu posílit a zvýšit odolnost proti infekcím, má výrazné antibiotické účinky, je vhodná i u respiračních onemocnění především v případě, že mají tendenci se vracet. Dokáže tlumit růst mnoha druhů bakterií, má protivirové účinky na chřipkové viry i viry HIV. Používá se spíše na chronické potíže, na akutní napadení je vhodnější houba Coriolus.
Hlíva je vhodná i v případě, že imunita reaguje nepřiměřeně a způsobuje alergické reakce či autoimunitní odezvy organismu, například v případě autoimunitního zánětu štítné žlázy, revmatoidní artritidy a podobně.
Je vhodná na podporu organismu před a po očkování, většinou se doporučuje užívat 14 dní před očkováním a 30 dní po očkování.
Harmonizuje celkový metabolismus organismu – reguluje hladinu cholesterolu, cukrů a tuku v krvi, snižuje krevní tlak. Dokáže snížit glykemii a přitom neovlivňuje hladinu inzulínu.
Tím, že harmonizuje činnost sleziny vyživuje krev, a tak pomáhá v případě padání vlasů, špatné kvality vlasů a nehtů, v případě že je bledá a matná pleť, slabá menstruace, delší menstruační cyklus, nespavost, rozhozená psychika.
Posiluje imunitní systém i v boji proti nekontrolovaně se množícím rakovinným buňkám. Studiemi byly u hlívy prokázány protirakovinné účinky.
Hlívu je vhodné, společně s houbou Shiitaké použít v případě artrotických potíží kdekoliv v těle, je vhodná u zatuhlosti svalů a šlach i u křečí a mravenčení končetin.
Hlíva má protizánětlivé účinky, je vhodná u chronických a opakujících se zánětů, podporuje hojení ran i popálenin, je možné ji použít u různých kožních alergií, vyrážek, ekzémů, mykóz a dalších kožních potíží.
Hlíva, tím že posiluje slezinu, pomáhá udržovat krev v cévách a zlepšovat jejich elasticitu, proto se používá i u křečových žil a na celkové posílení cév.
Je silným antioxidantem a studiemi bylo prokázáno že může regenerovat vnitřní orgány, ochraňovat játra, ochraňovat organismus před vznikem kardiovaskulárních problémů i aterosklerózy, snižuje srážlivost krve, detoxikuje těžké kovy, ochraňuje sliznice i nervovou soustavu, má anti-aging účinek.
Hlíva obsahuje velké množství bioaktivních látek. Největší podíl v sušině mají cukerné složky, monosacharidy, ale hlavně cukry složené, polysacharidy včetně beta glukanů, které mají imunostimulační, antioxidační i protinádorové účinky. Specifickým betaglukanem v Hlívě je pleuran, který má výrazné imunomodulační účinky. Další polysacharidy, které jsou v Hlívě obsaženy, se řadí k hrubé vláknině, která slouží jako zdroj energie pro symbiotické střevní bakterie. Hlíva obsahuje i mnohé bílkoviny a aminokyseliny například kyselinu glutamovou, arginin, alanin a mnohé další. Typickými bílkovinami v Hlívě jsou ostreolysin a pleurotolysin. Dále obsahuje enzymy včetně těch, které neutralizují volné radikály a snižují tak oxidační stres. Další složkou jsou mastné kyseliny nasycené i nenasycené. Terpenoidy a fenolové sloučeniny v hlívě obsažené mají antioxidační, protiinfekční a protinádorové účinky. Další složkou hlívy jsou streroly, specifickou chuť a vůni houbě dodávají alkoholy, ketony, estery, aldehydy a také aminokyseliny obsahující síru. Z vitamínů hlíva obsahuje provitamin D2, vitamín E, vitaminy skupiny B a v malém množství i C. Obsah minerálů a stopových prvků v hlívě obsažených je závislý na prostředí, ve kterém houba vyrůstá, může být zastoupeno železo, draslík, vápník, hořčík, dusík, mangan, zinek, fosfor a měď.
Hlíva je většinou dobře snášena, lékové interakce nejsou známy.
Horkovodní extrakt s 30% polysacharidů
Tato forma je nejvhodnější v případě zdravotních potíží
Houby doporučujeme vždy 5 dní užívat a 2 dny udělat v užívání pauzu, zvláště pokud se řeší problémy související s imunitním systémem, či chronické potíže
Doporučené dávkování pro dospělého člověka cca 50-70 kg, extrakt s 30% polysacharidů:
Preventivní užívání
Lehčí zdravotní potíže
Vážnější zdravotní potíže
Tinktura s obsahem vitálních hub
Tinktury dávkujeme podle váhy obvykle dáváme tolik kapek, kolik člověk váží, tato denní dávka se rozdělí na polovinu, jedna polovina se užívá ráno a druhá polovina v poledne nebo večer.
Houby ve formě prášku (powder, biomasa)
Tato forma je vhodná k preventivnímu užívání.
Obvyklá dávka pro dospělého člověka je 2-3x denně čajová lžička houbového prášku rozmíchaná ve vodě.
Sušené plodnice hub
Tato forma je vhodná k preventivnímu užívání.
Obvyklá dávka je 20-100 g na den.
Plodnice je možné přidat do jídla nebo udělat odvar.
Odvar připravíme tak, že vezmeme 100 g hub a vložíme je asi do půl litru studené vody a půl hodiny vaříte mírným varem. Některé houby jsou vhodné k jídlu i s odvarem jako například Hlíva, Agaricus či Hericium, některé jsou příliš dřevité jako například Reishi.