Uvnitř sebe: Objevte sílu meditace při hledání vyrovnanosti
Hledáte chutný a zároveň zdravý zdroj tuků, bílkovin, minerálů a vitamínů? Až budete příště v obchodě s potravinami, vzpomeňte si na ořechy. Existuje jich mnoho druhů a skvěle chutnají jak samotné, tak přidané do různých pokrmů, salátů nebo pečiva.
Z pohledu západní medicíny jsou ořechy plné prospěšných makro i mikroživin a vlákniny. Jsou v nich nenasycené tuky, které dokáží snížit hladinu nežádoucího LDL cholesterolu, vitamíny A, D, E, K, vitamíny skupiny B a důležité minerály včetně hořčíku a selenu. Ořechy prospívají srdci, snižují riziko rakoviny a bojují proti problémům stárnutí. Obsahují polyfenoly, které neutralizují volné radikály poškozující buňky, takže patří i mezi účinné antioxidanty.
I tradiční čínská medicína doporučuje ořechy jako součást zdravé stravy, zejména na podzim a v zimě, protože ořechy se řadí mezi teplé, yangové potraviny. Považuje je za zvláště vhodné pro posílení Ledvin, k podpoře činnosti mozku a celkově k upevnění zdraví. Každý druh ořechů v sobě nese vlastní léčivou esenci, a proto je lékaři TČM předepisují k léčbě a prevenci mnoha onemocnění.
1. Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou obecně jednou z nejzdravějších potravin s největším antioxidačním účinkem. Podle TČM tonizují Ledviny, které jsou zodpovědné za udržení funkčnosti mozku. Vlašské ořechy také posilují svaly, vyživují krev, zahřívají Plíce a zlepšují trávení.
2. Mandle
Mandle pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, a dokonce mohou omezovat riziko rakoviny. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a velké množství vlákniny se uplatňuje při hubnutí. V Evropě jsou běžné sladké mandle, ale TČM předepisuje jiný druh mandlí s ještě větším léčebným přínosem – hořké mandle. Jsou sice méně chutné než ty sladké, ale zato více účinné. Pomáhají plícím ulevit od jakéhokoli typu kašle, hojně se využívají i ke zmírnění astmatu, rozpouštění hlenu a zmírnění zácpy.
3. Arašídy
Ano, víme, arašídy nejsou ořechy, ale protože je lidé běžně za ořechy považují, odpusťte nám tento malý krok stranou. Arašídy zlepšují funkci Sleziny a Žaludku a kojícím ženám pomáhají zlepšit tvorbu mléka. Vyhněte se ale přesoleným arašídům a snažte se kupovat ty, co jsou vyprodukované ekologickou cestou.
4. Kaštany
Konzumace kaštanů může pomoci předcházet běžným neduhům stárnutí, např. kornatění tepen a problémům s pamětí. Podle TČM kaštany vyživují Žaludek a Slezinu, posilují Ledviny, podporují krevní oběh a rozptylují vnitřní vlhkost a vítr. Pozor ale, kaštany jsou bohaté na cukr, proto se nedoporučují diabetikům ani osobám, které se snaží zhubnout.
5. Kešu oříšky
Kešu oříšky obsahují velké množství hořčíku, který může zmírnit migrény, zvýšit kognitivní schopnosti a také chránit před kardiovaskulárními nemocemi. Zvlhčují Plíce a Tlusté střevo, a proto pomáhají při suchém kašli, dušnosti a napadení vnějšími patogeny (tj. v západním pojetí nachlazení a chřipky).
6. Pistácie
Pistácie mohou pomoci regulovat cukrovku, hydratovat pokožku, snížit hladinu LDL cholesterolu a zvýšit vstřebávání železa. V tradiční čínské medicíně (TCM) jsou pistácie vysoce ceněny. Posilují Slezinu a zlepšují trávení, jsou výživné a podporují tvorbu tělesných tekutin. Jsou považovány za tonikum pro Plíce a používají se na podporu zdraví dýchacích cest, zejména v případě astmatu a jiných dýchacích potíží.
Tip: Ořechy podporují hubnutí, přestože mají vysoký obsah kalorií! Existují studie, které dokazují, že lidský organismus při jejich trávení nepřijme všechny kalorie, které jsou v nich obsaženy.
7. Lískové oříšky
Lískové oříšky příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu a prevenci rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsu a dalších onemocnění. Zmírňují nechutenství, únavu, vyhublost a slabost po nemoci. Konzumace lískových oříšků je prospěšná i pro zdravý vývoj dětí.
8. Kokosové ořechy
Kokosy jsou vysoce výživné a bohaté na vlákninu. Středně velký kokosový ořech dokáže poskytnout téměř celou denní dávku potřebných základních minerálů, vitamínů a energie. Mléko z nich je vynikající náhradou pro lidi alergické na kravské mléko, ale i na mléka na bázi ořechů a obilovin. Z pohledu TČM kokos tonizuje Qi, vyživuje krev a podporuje tvorbu tekutin. Posiluje svaly, podporuje trávení, prospívá srdci a pomáhá s hubnutím a s regulací krevního tlaku. Využívá se k podpoře paměti, při Alzheimerově nemoci, zácpě a ničí střevní parazity.
9. Makadamové ořechy
Tyto ořechy jsou plné hořčíku, který je nezbytný pro podporu zdraví kostí a mozkové činnosti. Pomáhají také v boji proti zánětům a při ochraně před mrtvicí a ischemickou chorobou srdeční.
10. Pekanové ořechy
Pekanové ořechy jsou plné vlákniny, která podporuje trávení a zdraví tlustého střeva. Pravidelným přidáváním pekanových ořechů do jídelníčku si zajistíte výborný zdroj energie, kyseliny listové, niacinu a beta karotenu. Pomáhají snižovat LDL cholesterol a také zvyšovat HDL, tzv. „dobrý“ cholesterol.
Tip: Důležité je vybírat nesolené nebo neslazené ořechy. Velmi prospěšné jsou ořechy zejména pro vegetariány nebo vegany, kterým mohou chybět některé živiny díky jednostranné stravě.
Autor: Moudrá želva
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.