Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem

Co potřebujete

  • 1/2 hrnku quinoa
  • 200 g tofu (nejlépe extra firm)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky uzené papriky (volitelné pro chuť)
  • 1 mrkev, nakrájená na jemné plátky
  • 1/2 cukety, nakrájené na kolečka
  • 1/2 červené papriky, nakrájené na kousky
  • 1/2 hrst čerstvého koriandru (na ozdobu)
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu nebo agávového sirupu
  • 2 lžíce vody (pro zředění)
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka mořské soli

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem




Co potřebujete

  • 1/2 hrnku quinoa
  • 200 g tofu (nejlépe extra firm)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky uzené papriky (volitelné pro chuť)
  • 1 mrkev, nakrájená na jemné plátky
  • 1/2 cukety, nakrájené na kolečka
  • 1/2 červené papriky, nakrájené na kousky
  • 1/2 hrst čerstvého koriandru (na ozdobu)
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu nebo agávového sirupu
  • 2 lžíce vody (pro zředění)
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka mořské soli

Tento pokrm je ideální pro letní dny – lehký, výživný, s vyváženým poměrem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Kombinace quinoa, tofu a zeleniny podporuje trávení a obnovu energie.

Ingredience (na 2 porce)

  • 1/2 hrnku quinoa
  • 200 g tofu (nejlépe extra firm)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tamari nebo sojové omáčky
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky uzené papriky (volitelné pro chuť)
  • 1 mrkev, nakrájená na jemné plátky
  • 1/2 cukety, nakrájené na kolečka
  • 1/2 červené papriky, nakrájené na kousky
  • 1/2 hrst čerstvého koriandru (na ozdobu)

Tahini dresink:

  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu nebo agávového sirupu
  • 2 lžíce vody (pro zředění)
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka mořské soli
quinoa

Postup

  1. Příprava quinoa: Uvařte quinoa podle návodu na obalu (obvykle 1 díl quinoa na 2 díly vody). Po uvaření ji nechte chvíli odstát.
  2. Příprava tofu: Tofu nakrájejte na kostky a promíchejte s olivovým olejem, tamari, pepřem, kurkumou a uzenou paprikou. Nechte marinovat 10–15 minut.
  3. Pečení tofu: Předehřejte troubu na 180°C a pečte tofu na pečicím papíře po dobu 20–25 minut, dokud nebude zlatavé a křupavé.
  4. Pečení zeleniny: Mezitím na pánvi nebo v troubě (na jiném plechu) pečte zeleninu (mrkev, cuketu, papriku) asi 15–20 minut, dokud nezměkne a nezačne se lehce karamelizovat.
  5. Příprava dresinku: V misce smíchejte všechny ingredience na dresink – tahini, citronovou šťávu, med, vodu, zázvor a sůl. Míchejte, dokud nebude dresink hladký.
  6. Servírování: Na talíř dejte uvařenou quinoa, pečené tofu, zeleninu a vše přelijte tahini dresinkem. Na závěr ozdobte čerstvým koriandrem.

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem

Zobrazit Recept

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem
1 min
30 min

Jarní detoxikační polévka s rýžovými nudlemi, zeleninou a goji

Zobrazit Recept

Jarní detoxikační polévka s rýžovými nudlemi, zeleninou a goji
1 min
60 min

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami

Zobrazit Recept

Jarní salát s marinovaným tempehem, chřestem a bylinkami
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Nejsou betaglukany jako betaglukany! Proč užívat ty houbové?

Zobrazit Článek

Nejsou betaglukany jako betaglukany! Proč užívat ty houbové?
4 min

Malý atlas akupunktury_48. díl – Shu body na zádech (Bei Shu)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury_48. díl – Shu body na zádech (Bei Shu)
2 min